Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak w domu przygotować leczo na zimę - sprawdzony przepis krok po kroku. W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto pokusić się o przygotowanie w domu kilku słoików obiadu, który z powodzeniem można przechować na zimę. Można zawekować zupy, które po podgrzaniu najłatwiej zagryźć kawałkiem chleba, sosy i gulasze warzywne no i oczywiście leczo. Jest to podstawowy przepis na leczo - z cukinią i papryki. Można go urozmaicić dodając podduszoną pikantną kiełbasę, pokrojoną w niewielką kostkę oraz sos pomidorowy. W tej wersji leczo będzie również świetne jako baza do zup lub gulaszu. Polecam pięknie, korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Pozdrawiam K.K. :)
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34157
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1362
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113599
Składniki
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, cukier i szczyptę soli - podduszamy aż będzie szklista (nie zrumieniona).
Dodajemy pozostałe warzywa, wlewamy wodę (tylko tyle aby lekko zakryła warzywa) i dusimy na niewielkim ogniu- warzywa mają być miękkie, ale nie rozgotowane!
Dodajemy przyprawy i jeszcze kilka minut gotujemy.
Gorące leczo nakładamy do czystych i wyparzonych słoików, zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut. Schłodzone leczo przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego :)