Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lime Curd czyli Lemon Curd, ale z limonek ;). Krem świetnie sprawdzi się do lekkich, świeżych deserów. Ma świetny aromat skórki limonkowej i piękny kolor.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 341
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 341
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 57
Składniki
Limonki sparzamy. Z 2 sztuk ścieramy skórkę (tylko zieloną część, bez albedo). Wyciskamy sok z około 5 sztuk - potrzebne będzie 100ml soku. Jajka sparzamy. Cukier ucieramy z jajkami za pomocą trzepaczki. Dodajemy sok i skórkę z limonki oraz miękkie masło. Podgrzewamy z kąpieli wodnej, cały czas mieszając trzepaczką. Krem podgrzewamy powoli, aż zgęstnieje. Nie doprowadzamy do wrzenia. Gorący krem przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórki limonki. Krem przelewamy do słoika. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Lime Curd można przechowywać do 2 tygodni.