Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz za dużo czasu, a chcesz cieszyć się z pysznych ogórków małosolnych? W takim razie przygotuj małosolne w szklance. To idealne rozwiązanie, gdy chcesz szybko przygotować niewielką ilość ogórków np. do sałatki lub schrupania na bieżąco. Przepis ten z pewnością przypadnie do gustu singlom, dla których zrobienie wielkiego słoja małosolnych może być po prostu nieopłacalne.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 139
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 139
Składniki
Przygotuj szklankę z grubszego szkła lub kubek wykonany z przeźroczystego szkła. Powinny mieć równe ścianki. Świetnie, jeśli są zakręcane. Jeśli takich nie masz, nie szkodzi. Wystarczy do tego talerzyk lub niewielki spodek.
Ogórki gruntowe umyj, oczyść, a następnie przekrój wzdłuż na cztery części. Czosnek obierz, tak samo jak korzeń chrzanu. Ułóż je dosyć ciasno w szklance razem z koprem i pieprzem.
Przygotuj solankę. Ilość wody zależy od wielkości naczynia, którego używasz - pamiętaj o zachowaniu proporcji 1 litr wody - 1 łyżka soli. Na małosolne w szklance powinno wystarczyć 250 ml wody i 1/4 łyżki soli. Do ciepłej (nie musi być gorąca) wody dodaj sól i dokładnie wymieszaj.
Przygotowane wcześniej ogórki zalej ciepłą solanką i od razu zakręć albo przykryj. Zostaw w ciepłym miejscu, ale nie na samym słońcu. Małosolne w szklance powinny być gotowe już po jednym dniu, ale możesz potrzymać je w solance nieco dłużej, w zależności od preferencji.