Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli ktoś lubi charakterystyczny smak curry polecam marchew marynowaną w zalewie właśnie z tą przyprawą. Taka marchew doskonale smakuje sama jako dodatek do dań mięsnych. Może być również składnikiem pysznych sałatek i surówek. Marchew w zalewie curry możemy zapasteryzować i przechowywać w chłodnym miejscu nawet kilka miesięcy. Bez pasteryzacji możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6133
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9103
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8606
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6133
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9103
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8606
Składniki
Przygotowujemy zalewę: wodę zagotowujemy z octem jabłkowym, cukrem, solą, gorczycą i przyprawą curry. Marchew obieramy a następnie ścieramy za pomocą obieraczki lub krajalnicy w cienkie paseczki. Do słoików wrzucamy pieprz ziarnisty a następnie wkładamy pokrojoną marchew lekko ubijając i wlewamy przygotowaną zalewę. Jeśli chcemy przechowywać marchew w curry bez pasteryzacji najlepiej zalać ją gorącą lub bardzo ciepłą zalewą - szybciej przejdzie smakiem curry i już po 24 godzinach będzie pyszna. Jeśli marchew w curry będziemy przechowywać dłużej możemy zalać ją przestygniętą zalewą i pasteryzować 8-10 min.