Do góry

Przetwory Przepis na:

Marchewka pasteryzowana na zimę.

Marchewka pasteryzowana na zimę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1088

Dodano:

Odsłon: 1242

W tym roku obrodziła mi marchewka. Już kilkakrotnie robiłam zapasy z niej na zimę. I zawsze coś mi nie pasowało. A to smak nie ten, a to za miękka, a to kolor nie ten. A w tym roku udało się. Niby łatwo, ale zajęło troszkę czasu. Opłaciło się. Jest super.

Składniki

  • Marchew, cukier, sól niejodowana ( ja dałam drobna kłodawską), sok z cytryny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marchewka pasteryzowana na zimę.

Przygotowanie

  1. Marchew umyć, obrać cieniutko obieraczką.

  2. Zagotować wodę z solą, cukrem i sokiem cytrynowym. Proporcje 1 litr wody , 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 łyżka 1 łyżka soku cytrynowego.

  3. Do wrzątku włożyć ostrożnie marchew. Zagotować i gotować 5 minut.

  4. Odcedzić marchew, ostudzić i pokroić na talarki.

  5. Zagotować nową zaprawę w potrzebnej ilości. 1 litr wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka (tym razem soli mniej), 1 łyżka soku z cytryny.

  6. Do wyparzonych słoików przełożyć marchewkę. Zalać zaprawą i zamknąć słoiki. Gotować 1 godzinę od zagotowania. Wyjąć i nie odwracając wystudzić. Po 24 godzinach ponownie pasteryzować słoiki . Ale tylko 1/2 godziny. Wyjąć, odwrócić dnem do góry i wystudzić.

  7. Marchew będzie krucha, smaczna i piękna w kolorze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń