Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku obrodziła mi marchewka. Już kilkakrotnie robiłam zapasy z niej na zimę. I zawsze coś mi nie pasowało. A to smak nie ten, a to za miękka, a to kolor nie ten. A w tym roku udało się. Niby łatwo, ale zajęło troszkę czasu. Opłaciło się. Jest super.
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3781
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41721
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 446
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 251
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3781
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41721
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 446
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 251
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 391
Składniki
Marchew umyć, obrać cieniutko obieraczką.
Zagotować wodę z solą, cukrem i sokiem cytrynowym. Proporcje 1 litr wody , 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 łyżka 1 łyżka soku cytrynowego.
Do wrzątku włożyć ostrożnie marchew. Zagotować i gotować 5 minut.
Odcedzić marchew, ostudzić i pokroić na talarki.
Zagotować nową zaprawę w potrzebnej ilości. 1 litr wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka (tym razem soli mniej), 1 łyżka soku z cytryny.
Do wyparzonych słoików przełożyć marchewkę. Zalać zaprawą i zamknąć słoiki. Gotować 1 godzinę od zagotowania. Wyjąć i nie odwracając wystudzić. Po 24 godzinach ponownie pasteryzować słoiki . Ale tylko 1/2 godziny. Wyjąć, odwrócić dnem do góry i wystudzić.
Marchew będzie krucha, smaczna i piękna w kolorze.