Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na truskawki trwa w najlepsze? Wykorzystaj ten czas do zrobienia przetworów. Tym samym zachowasz smak owoców na cały sezon jesienno-zimowy.
Będzie ci potrzebny garnek z podwójnym dnem, sito oraz wcześniej przygotowane, wyparzone i wyczyszczone słoiki z wieczkami.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 276
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 276
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1196
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1246
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13388
Składniki
Zbierz dorodne i dojrzałe truskawki. Umyj je i odsącz z wody, a następnie obierz z szypułek. Konieczne jest, aby zrobić tę czynność po umyciu, a nie przed, ponieważ wówczas może nalecieć woda do środka owoców.
Truskawki należy odpowiednio zmiażdżyć oraz rozgotować. Tak przygotowane owoce przetrzyj przez sito. Uzyskaną konsystencję podgrzewaj w garnku lub rondlu na niewielkim ogniu. Najlepiej wybrać garnek z podwójnym dnem, który zabezpieczy zawartość przed przypalaniem i przywieraniem do dna.
Gdy zmiażdżone truskawki zaczną gęstnieć, dodaj cukier. Pamiętaj o tym, aby cały czas mieszać i gotować jeszcze przez ok.10 minut.
Gotową, jeszcze gorącą marmoladę przełóż do słoików, wypełnij je po brzegi i dobrze zakręć. Słoiki pozostaw do ostygnięcia i ułóż je do góry dnem, odczekaj 5 minut. Następnie obróć je z powrotem. Aby przyśpieszyć ich wystygnięcie, pozostaw je pod ścierką. Tak przygotowaną marmoladę dodasz do pieczywa, deserów, lodów czy naleśników.
Wykonane przetwory możesz zapasteryzować, wkładając je do piekarnika na odpowiednią temperaturę. Marmoladę warto przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu, aby dłużej cieszyć się jej świeżością.