Do góry

Przetwory Przepis na:

Marmolada z pomarańczy z czekoladą

Marmolada z pomarańczy z czekoladą

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 491

Dodano:

Odsłon: 3241

Nigdy w życiu nie robiłam dżemów i marmolady domowej roboty. Więc stwierdziłam, że musi być ten przysłowiowy "pierwszy raz'' :) Nie sądziłam, że tyle będzie z tym roboty, ale satysfakcja wszystko wynagrodziła i uśmiech na twarzy został długo po skończeniu. Jest mega gęsta i smakuje wyśmienicie, szczególnie ze świeżymi bułeczkami :)

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 1 kg pomarańczy + 2 sztuki
  • 200 ml wody
  • 250 g gorzkiej czekolady 70%
  • 1,1 kg cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, nie obierając dzielimy na ćwiartki i wkładamy do rondla. Dodajemy 100 ml wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy około 40 minut, często mieszając. Wywar z jabłek przelewamy przez gęste sito przyciskając owoce łyżką, aby uzyskać jak najwięcej soku.

  2. Pozostawiamy owoce na sicie, żeby obciekły, jeszcze na 4 godzin. odlewamy 100 ml soku ( resztę wypijamy ). Wyciskamy sok 1 kg pomarańczy i wyskrobujemy miąższ. myjemy pozostałe 2 pomarańcze i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, usuwając pestki.

  3. Do rondla wlewamy 100 ml wody, wsypujemy 200 g cukru i gotujemy bardzo gładki syrop. Dodajemy sok jabłkowy, sok i miąższ z pomarańczy i resztę cukru. Gotujemy około 10 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę pokrojoną na grube kawałki, mieszamy, aż się rozpuści.

  4. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na ogniu przez 20 minut, 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy plasterki pomarańczy. Nakładamy do wyparzonych słoików i szybko zakręcamy.

    Uwagi : Osobiście gotowałam około 4,5 godziny, aby była naprawdę gęsta. Niestety za dużo soku wyszło z pomarańczy i dłuższy czas gotowania pozwolił na spokojnie dojrzeć całej marmoladzie. W wyniku czego wyszła naprawdę gęsta i pyszna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń