Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia jest dość łagodnym w smaku warzywem, a dzięki marynacie nabiera ciekawego charakteru. Możesz podać ją samodzielnie na półmisku z innymi piklami w towarzystwie wędlin i serów lub dodać do warzywnej sałatki z majonezem. Wybierz młode cukinie, które mają mniej nasionek, a ich struktura jest bardziej zwarta i mniej gąbczasta.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 385
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7649
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13417
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2689
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 385
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 7649
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13417
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2689
Składniki
Na początku przygotuj marynatę. Zagotuj wodę, sól, cukier, aby sypkie składniki się rozpuściły. Po zagotowaniu wlej ocet i zamieszaj, po czym przykryj pokrywką i odstaw do przestygnięcia.
Obierz cukinię ze skórki i pokrój w długie paski, odetnij nasionka. Obierz czosnek i drobno poszatkuj. Do wyparzonych słoików wrzuć pół łyżeczki gorczycy, kilka ziaren pieprzu, kulek ziela angielskiego, liść laurowy i plasterki czosnku. Ciasno układaj plasterki cukinii w słoikach i zalej zalewą. Zakręć mocno słoiki i pasteryzuj przez 6-8 minut od momentu zagotowania wody w garnku.
Następnie ostrożnie wyjmuj słoika z wrzątku, odwracaj do góry dnem i wykładaj na ręczniku. Pozwól wystygnąć, a później odwracaj do właściwej pozycji. Przechowuj marynowaną cukinię w spiżarce, a po otwarciu – w lodówce do dwóch tygodni. Cukinia najlepiej smakuje lekko schłodzona.