Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem, że jest dobrze zrobiona. Aby to się stało i goście wychwalali nasz wyrób muszą być spełnione następujące warunki, dynia musi być chrupka, a zalewa octowa bardzo smaczna i niezbyt mocny. Ten przepis to zapewnia.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 261
Polecam.
Odsłon: 422
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2028
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 261
Polecam.
Odsłon: 422
Składniki
Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Kostka może być różna i zależy to od Waszych upodobań.
W garnku zagotowujemy wodę, pokrojoną dynię wkładamy do gotującej wody i gotujemy około 1-3 minut. Ważne by dynia nie była całkowicie miękka.
Podgotowaną delikatnie dynię osuszamy i wkładamy do słoików. W tym momencie możemy dodać np kawałki papryczki chili tak, jak ja to zrobiłem.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier i przyprawy całość mieszamy do rozpuszczenia cukru i gotujemy.
Gorącą zalewą zalać słoiki z dynią, zakręcić i postawić do góry dnem. Możemy również słoiki spasteryzować wstawiając do garnka i gotując na małym ogniu około 20 minut w temperaturze 85 st C.