Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem, że jest dobrze zrobiona. Aby to się stało i goście wychwalali nasz wyrób muszą być spełnione następujące warunki, dynia musi być chrupka, a zalewa octowa bardzo smaczna i niezbyt mocny. Ten przepis to zapewnia.
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 90
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 611
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5688
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 90
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 611
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5688
Składniki
Dynię obieramy ze skórki, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Kostka może być różna i zależy to od Waszych upodobań.
W garnku zagotowujemy wodę, pokrojoną dynię wkładamy do gotującej wody i gotujemy około 1-3 minut. Ważne by dynia nie była całkowicie miękka.
Podgotowaną delikatnie dynię osuszamy i wkładamy do słoików. W tym momencie możemy dodać np kawałki papryczki chili tak, jak ja to zrobiłem.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, cukier i przyprawy całość mieszamy do rozpuszczenia cukru i gotujemy.
Gorącą zalewą zalać słoiki z dynią, zakręcić i postawić do góry dnem. Możemy również słoiki spasteryzować wstawiając do garnka i gotując na małym ogniu około 20 minut w temperaturze 85 st C.