Do góry

Przetwory Przepis na:

Marynowane patisonki

Marynowane patisonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 708 Ocena: 14597

Dodano:

Odsłon: 853

Małe są idealne jako przekąska i dekoracja sałatek.

Składniki

  • patisony bardzo małe
  • proporcje: woda 4 części, ocet 10% 1 część
  • Na każdy litr zalewy łyżka cukru i łyżeczka soli
  • dodatki: ziele ang, liść laurowy
  • Cebula, chili, czosnek
  • pomidorki koktajlowe dla koloru
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Marynowane patisonki

Przygotowanie

  1. Najlepiej w słoikach wyglądają najmniejsze patisonki, ale trudno jest je jednorazowo nazbierać. Dlatego przetwory robiłam ratami.
    Do słoiczków dałam patisonki, te większe też w plastrach.Dla koloru dodałam tez pomidorki koktajlowe.

    Do każdego słoika dałam po plastrze cebuli, kawałku czosnku, zielu angielskim, liściu laurowym i szczypcie chili.
    Zrobiłam zalewę i wypełniłam nią słoiki do zagięcia.

    Słoiki pasteryzowałam, wkładając je do zimnej wody-woda powinna sięgać wysokości zalewy. Pasteryzowałam 15 minut od momentu zagotowania.

  2. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń