Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby z leśnych zbiorów możemy zasuszyć lub zrobić z nich pyszne przetwory. Maślaki w zalewie bez octu doskonale sprawdzą się jako dodatek do jajecznicy, makaronów, pieczonych mięs, sosów czy zup. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga długiego stania w kuchni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19903
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 496
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 533
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6949
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243623
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19903
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 496
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 533
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6949
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243623
Składniki
Maślaki oczyszczamy z piasku i trawy. Płuczemy je pod bieżącą wodą. Większe okazy kroimy na mniejsze kawałki. Małe maślaki pozostawiamy w całości.
Do garnka wlewamy 2 l wody, którą zagotowujemy. Umyte maślaki wrzucamy do wrzątku i podgotowujemy przez około 5 minut na małym ogniu. Następnie odcedzamy grzyby na sitku i przekładamy je do czystych, wyparzonych wcześniej słoików.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w piórka. Pokrojoną cebulę przekładamy do garnka. Zalewamy ją wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz łyżkę soli. Zalewę zagotowujemy. Gorącą przelewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy.
Na dno dużego garnka kładziemy ścierkę kuchenną. Słoiki z maślakami ustawiamy w małych odstępach (tak aby się ze sobą nie stykały). Garnek wypełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy przez 30 minut. Gorące słoiki wyciągamy z wody i układamy do góry dnem na blacie kuchennym. Pozostawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień czynność powtarzamy.
Przestudzone słoiki z maślakami znosimy do spiżarni. Przechowujemy w chłodnym miejscu.