Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby z leśnych zbiorów możemy zasuszyć lub zrobić z nich pyszne przetwory. Maślaki w zalewie bez octu doskonale sprawdzą się jako dodatek do jajecznicy, makaronów, pieczonych mięs, sosów czy zup. Ich przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga długiego stania w kuchni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11061
Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20980
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 145
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
Odsłon: 10449
Przepis dnia
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 11061
Przepis dnia
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 20980
Bardzo smaczna ryba smażona. Jeśli nam zostanie, można zrobić z reszty smaczn...
Odsłon: 145
Brakuje ci pomysłu na obiad? Zapiekanka kebabowa będzie idealnym rozwiązaniem...
Odsłon: 10449
Składniki
Maślaki oczyszczamy z piasku i trawy. Płuczemy je pod bieżącą wodą. Większe okazy kroimy na mniejsze kawałki. Małe maślaki pozostawiamy w całości.
Do garnka wlewamy 2 l wody, którą zagotowujemy. Umyte maślaki wrzucamy do wrzątku i podgotowujemy przez około 5 minut na małym ogniu. Następnie odcedzamy grzyby na sitku i przekładamy je do czystych, wyparzonych wcześniej słoików.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w piórka. Pokrojoną cebulę przekładamy do garnka. Zalewamy ją wodą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz łyżkę soli. Zalewę zagotowujemy. Gorącą przelewamy do słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy.
Na dno dużego garnka kładziemy ścierkę kuchenną. Słoiki z maślakami ustawiamy w małych odstępach (tak aby się ze sobą nie stykały). Garnek wypełniamy wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy przez 30 minut. Gorące słoiki wyciągamy z wody i układamy do góry dnem na blacie kuchennym. Pozostawiamy do wystudzenia. Na drugi dzień czynność powtarzamy.
Przestudzone słoiki z maślakami znosimy do spiżarni. Przechowujemy w chłodnym miejscu.