Do góry

Przetwory Przepis na:

Maślaki marynowane (w zalewie octowej)

Maślaki marynowane (w zalewie octowej)

Autor:

Przepisów i artykułów: 197 Ocena: 1294

Dodano:

Odsłon: 2021

Bardzo lubimy maślaki marynowane. Służą nam jako dodatek do obiadu, kolacji lub sosu tatarskiego. Zalewę octową przygotowuję w proporcji 1:3 z dodatkiem liścia laurowego, gorczycy i cebuli.

Składniki

  • Maślaki (obrane)
  • Cebula (3-4 szt.)
  • Ocet spirytusowy
  • Przyprawy: liść laurowy, gorczyca, sól.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Maślaki marynowane (w zalewie octowej)

Przygotowanie

  1. 1. Maślaki bezpośrednio po zbiorze oczyszczam z trawy i innych zanieczyszczeń a nóżki obieram z błonki.

  2. 2. Gotuję wodę z solą i cebulą (krążki).

  3. 3. Maślaki duże kroję na 4-5 części. Wrzucam maślaki do gotującej wody i obgotowuję ok. 5 min.

  4. 4. Grzyby wyrzucam na sito.

  5. 5. Przygotowuję zalewę: woda 3cz. + ocet spirytusowy 1 cz. + gorczyca, liść , cebula w krążki.

  6. 6. Maślaki przekładam do słoika wypełniając go w ok. 2/3.

  7. 7. Zalewam gorącą zalewą .

  8. 8. Zamykam słoiki i odstawiam do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 30 września 2019 Maślaczki są super. Maślaki robię bez skórek.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KulinarnaChwila 30 września 2019 uwielbiam maślaczki a jakie pyszne są w śmietanie ;)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń