Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne maślaki w zalewie octowej. Doskonały dodatek do kanapek, składnik sałatek lub sosu tatarskiego.
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1144
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2817
Karkówka duszona z ziemniakami to klasyczne, sycące danie obiadowe, idealne n...
Odsłon: 1144
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 2817
Składniki
Maślaki oczyszczamy i obieramy ze skórki. Większe okazy możemy przekroić, mniejsze pozostawiamy w całości. Grzyby wrzucamy do wrzątku z dodatkiem soli i soku z cytryny - wody powinno być ok 1 cm ponad poziom maślaków. Gotujemy na małym ogniu 7-10 min. Odcedzamy. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, wrzucamy maślaki i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. Do każdego słoika wkładamy plaster cebuli a następnie napełniamy maślakami wraz z zalewą, w której się gotowały. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.