Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe, gładkie masło orzechowe o intensywnym smaku prażonych orzechów laskowych
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1156
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 525
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8030
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1156
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9809
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 525
Składniki
Orzechy rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Prażymy przez około 6-8 minut. Podczas prażenia co jakiś czas mieszamy orzechy. Po uprażeniu przekładamy je na czystą, suchą ściereczkę, owijamy nią i energicznie pocieramy, aby z orzechów zdjąć łupinki.
Obrane orzechy przekładamy do malaksera, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy je rozdrabniać. Siekamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Najpierw z orzechów powstanie mączka, a następnie, kiedy zacznie wytrącać się tłuszcz, rozdrobnione orzechy zaczną zbijać się w grudy i konsystencja będzie coraz bardziej gładka. Co jakiś czas robimy przerwy, żeby nie przegrzać urządzenia. Gotowy krem przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.