Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe, gładkie masło orzechowe o intensywnym smaku prażonych orzechów laskowych
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1660
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1447
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1455
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1613
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1660
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1447
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1455
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1613
Składniki
Orzechy rozkładamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Prażymy przez około 6-8 minut. Podczas prażenia co jakiś czas mieszamy orzechy. Po uprażeniu przekładamy je na czystą, suchą ściereczkę, owijamy nią i energicznie pocieramy, aby z orzechów zdjąć łupinki.
Obrane orzechy przekładamy do malaksera, dodajemy szczyptę soli i zaczynamy je rozdrabniać. Siekamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Najpierw z orzechów powstanie mączka, a następnie, kiedy zacznie wytrącać się tłuszcz, rozdrobnione orzechy zaczną zbijać się w grudy i konsystencja będzie coraz bardziej gładka. Co jakiś czas robimy przerwy, żeby nie przegrzać urządzenia. Gotowy krem przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.