Do góry

Przetwory Przepis na:

Mielonka z szynki w słoiku.

Mielonka z szynki w słoiku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1451 Ocena: 18892

Dodano:

Odsłon: 28467

Kolejna konserwa z szynki, bardzo smaczna, polecam :)

Składniki

  • szynka wieprzowa 1 kg
  • 100 ml zimnej wody z rozpuszczonymi 2 łyżeczkami żelatyny
  • czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
  • pieprz biały 1 mała łyżeczka
  • peklosól 18 g
  • 4 słoiczki 350 ml
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso z szynki kroimy w kostkę około 4 cm/4 cm.

  2. Mielimy przez sitko szarpak, lub sitko 12 mm. Połowę zmielonego mięsa, mielimy przez sitko 4 mm.

  3. Do zmielonego mięsa dodajemy peklosól, pieprz biały i czosnek. Dokładnie wyrabiamy wszystkie składniki. Farsz musi być bardzo kleisty. Wyrobiony farsz zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  4. Po 24 godzinach jeszcze kilka minut wyrabiamy farsz i napełniamy wyparzone słoiczki ścisło, pozostawiając troszkę wolnej przestrzeni od góry słoiczka około 2,5 cm. Wlewamy na wierzch po 2-3 łyżki zimnej wody z rozpuszczoną żelatyną, zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy.

  5. Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  6. Słoiczki przed pasteryzacją i po pasteryzacji.

  7. Gotowa szynka po 14 dniach leżakowania w lodówce.
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń