Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamknięte w słoiczkach warzywa i owoce to wspomnienie ciepłego lata, dlatego warto przygotować przetwory dla siebie i rodziny, by móc się cieszyć ich smakiem w okresie jesienno-zimowym. Takie sałatki czy pasteryzowane warzywa dostarczają do organizmu wiele witamin i składników mineralnych, zastępując tym samym świeże owoce i warzywa, do których zimą dostęp jest ograniczony.
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 782
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12301
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 228
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7434
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 782
Smaczny sernik śmietankowy do kawy. Przepis na dużą blaszkę, około 24x40cm. W...
Odsłon: 12301
Warto przygotować. Kotlety z mielonego mięsa z indyka, własnej roboty sos. Bu...
Odsłon: 228
To część naszego rodzinnego kulinarnego wyzwania — czy 9-letnia dziewczynka p...
Odsłon: 7434
Składniki
Umyj i wyparz słoiki. Do każdego z nich wsyp przyprawy. Warzywa umyj i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i pokrój na plastry. Warzywa dość ciasno ułóż w słoiku.
Przygotuj garnek do pasteryzacji, na dnie możesz położyć ręczniczek lub ściereczkę. W drugim garnku zagotuj wodę z octem. Dodaj sól i cukier, które muszą się całkowicie rozpuścić. Gotową zalewę wlej do słoiczków z warzywami. Zakręć mocno słoiki i umieść je w garnku. Następnie zalej go wodą i pasteryzuj około 5 minut, aż do zagotowania się wody. Po tym czasie wyjmij słoiki i stawiaj do góry dnem na kuchennym ręczniku. Przykryj je drugim ręcznikiem i pozostaw do wystygnięcia. Gotowe pikle możesz zanieść do spiżarni lub piwnicy. Pikle są gotowe do spożycia po około 3-4 tygodniach.