Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samo zdrowie, nie tylko doskonałe lekarstwo ale także dodatek do domowej lemoniady lub herbaty
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 7871
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 59
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33766
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 215
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 7871
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 59
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33766
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 215
Składniki
Kwiaty mniszka tuż po zebraniu rozkładamy na białym papierze lub ściereczce - zostawiamy na jakiś czas aby pozbyć się wszelkich żywych istotek. Czyste kwiaty wrzucamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy jeszcze pod przykryciem przez 20 minut. Całość odstawiamy na 24 godziny.
Po upływie tego czasu kwiaty przecedzamy (możemy je wycisnąć w dłoniach aby wydobyć jak najwięcej naparu). Do przecedzonego naparu dodajemy cukier oraz sok wyciśnięty z cytryn (ten również najlepiej przecedzić dodatkowo przez sitko). Stawiamy na ogień i na wolnym ogniu gotujemy ok 2 godzin (im dłużej gotujemy tym nasz syrop będzie gęściejszy). Gotowy, gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków lub szklanych buteleczek, przekręcamy do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem lub kocem i pozostawiamy do wystudzenia.
Syrop odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Możemy go przechowywać kilka miesięcy.