Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto w pełni wykorzystać sezon ogórkowy i przygotować mizerię w słoikach na zimę. Przepis obejmuje dodanie dużej ilości koperku, ale można dodać kilka gałązek do smaku lub całkowicie go wyeliminować. Gotową mizerię możesz podać bezpośrednio ze słoika na talerz lub wymieszać ze śmietaną i dopiero wtedy serwować.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7943
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1268
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13731
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7943
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1268
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13731
Składniki
Umieść w garnku wszystkie składniki zalewy, w międzyczasie wymieszaj, by cukier się rozpuścił i zagotuj, a następnie wystudź.
Porządzenie wyszoruj ogórki. Jeśli nie są zerwane bezpośrednio z krzaczka, namocz je przez godzinę w zimnej wodzie. Następnie pokrój ogórki w cienkie plasterki (za pomocą noża lub szatkownicy). Nie obieraj ogórków ze skórki, a lepiej zachowają chrupkość. Obierz cebulę z łupin i pokrój w półplasterki. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski, zasyp solą, dodaj świeżo starty koperek, przemieszaj i odstaw na 4 godziny.
Po tym czasie napełniaj słoiki, odciśniętymi z soku ogórkami z cebulą i koperkiem, a następnie zalewaj zimną zalewą. Pasteryzuj słoiki przez 5-7 minut od zagotowania i odstaw do pełnego przestygnięcia. Mizerię można przechowywać przez całą zimę. Przed podaniem należy odlać ogórki z zalewy i dopiero wtedy dodać śmietanę.