Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus ma piękny kolor, fantastyczny smak i wielorakie zastosowanie np. do ciast , deserów, naleśników, jako samodzielne danie.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 12
Składniki
Pomarańcze dokładnie wyszorować. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Obrać pomarańcze z białej skórki i pokroić w plastry. Włożyć do garnka pokrojone pomarańcze i otarta skórkę. Nalać 1,5 l wody. Gotować do chwili, aż pomarańcze zaczną się rozpadać. Przy pomocy blendera rozdrobnić pomarańcze. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Włożyć do garnka i nalać ok 1/4 szklanki wody. Gotować do chwili, aż jabłka się rozpadną. Dynie pozbawić pestek i pokroić na dość spore kawałki. Umieścić w żaroodpornym naczyniu, posmarować lekko olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 1 ( lub dłużej ) godz. Dynia musi być bardzo miękka. Do większego garnka przełożyć pomarańcze, jabłka, dynię. Wszystko dokładnie wymieszać. Postawić na mały ogniu i dodać cukier, przyprawy i galaretki. Podgrzewać i mieszać, aż cukier i galaretki się rozpuszczą. Nie gotować. Gorący mus nakładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcać przykrywką i odwracać denkiem do góry. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego.