Do góry

Przetwory Przepis na:

Mus dyniowo-pomarańczowo-jabłkowy

Mus dyniowo-pomarańczowo-jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 401

Dodano:

Odsłon: 1232

Mus ma piękny kolor, fantastyczny smak i wielorakie zastosowanie np. do ciast , deserów, naleśników, jako samodzielne danie.

Składniki

  • •ok. 1 kg dyni
  • •ok. 1 kg pomarańczy
  • •ok. 1 kg jabłek ( najlepiej antonówek )
  • •szklanka cukru ( albo wg uznania )
  • •galaretka pomarańczowa
  • •galaretka cytrynowa
  • •szczypta cynamonu
  • •szczypta imbiru
  • •szczypta mielonych goździków
  • •olej rzepakowy do posmarowania dyni
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mus dyniowo-pomarańczowo-jabłkowy

Przygotowanie

  1. Pomarańcze dokładnie wyszorować. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę. Obrać pomarańcze z białej skórki i pokroić w plastry. Włożyć do garnka pokrojone pomarańcze i otarta skórkę. Nalać 1,5 l wody.

    Gotować do chwili, aż pomarańcze zaczną się rozpadać. Przy pomocy blendera rozdrobnić pomarańcze.

    Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Włożyć do garnka i nalać ok 1/4 szklanki wody. Gotować do chwili, aż jabłka się rozpadną.

    Dynie pozbawić pestek i pokroić na dość spore kawałki. Umieścić w żaroodpornym naczyniu, posmarować lekko olejem rzepakowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 1 ( lub dłużej ) godz. Dynia musi być bardzo miękka.

    Do większego garnka przełożyć pomarańcze, jabłka, dynię. Wszystko dokładnie wymieszać. Postawić na mały ogniu i dodać cukier, przyprawy i galaretki. Podgrzewać i mieszać, aż cukier i galaretki się rozpuszczą. Nie gotować.

    Gorący mus nakładać do wyparzonych słoiczków. Zakręcać przykrywką i odwracać denkiem do góry. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń