Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mając prawie 3 kilogramy dojrzałych, słodkich gruszek, postanowiłam zrobić mus gruszkowy do słoików na zimę. Taki przecier gruszkowy jest odpowiedni dla wszystkich, nawet dla niemowląt, ponieważ nie zawiera cukru ani innych zbędnych dodatków. A przy tym jest pyszny, naprawdę pyszny! Gotowane gruszki są bardzo dobrym pokarmem dla niemowląt, ale nie tylko dla nich. Zazwyczaj nie powodują uczuleń i są lekkostrawne, dlatego można je podawać już od 8 miesiąca życia. Są przy tym bardzo zdrowe!
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 30
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4186
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 575
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 653
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 30
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4186
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 575
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 653
Składniki
Gruszki umyj, a następnie obierz ze skórek i gniazd nasiennych. Tych „resztek” nie wyrzucaj, ponieważ świetnie nadają się na ocet (przepis znajdziesz na blogu i na Smakerze).
Obrane gruszki od razu wkładaj do miski z zimną, zakwaszoną wodą, bo dzięki temu nie będą ciemnieć. Kwas zapobiega utlenianiu.
Pokrój gruszki na mniejsze kawałki, a następnie włóż do garnka, dodaj pół szklanki wody, imbir i sól.
Gotuj na małym ogniu podobnie jak mus jabłkowy, do chwili, gdy owoce staną się bardzo miękkie.
Wówczas dodaj sok z cytryny, a następnie zmiksuj gruszki na gładko.
Gotowy mus gruszkowy przełóż do słoików, najlepiej niewielkich, takich „na jeden raz”. Pasteryzuj słoiczki wybranym, ulubionym sposobem.
Ja tym razem wybrałam szybkowar. W tym celu zakręcone słoiczki 200 ml ustawiłam na perforowanej wkładce, a następnie wszystko umieściłam w szybkowarze. Pasteryzowałam przez 10 minut od momentu osiągnięcia temperatury i ciśnienia, a następnie wyłączyłam palnik. Zostawiłam słoiki w szybkowarze aż do całkowitego wystudzenia.
Gotowy mus gruszkowy można przechowywać nawet w kuchennej szafce, ponieważ dobrze zapasteryzowane słoiki nie wymagają niskich temperatur. Można go później wyjadać wprost ze słoiczka albo przygotować dowolny deser na bazie przecieru z gruszek. Po dodatkowym zżelowaniu jest świetny jako jedna z warstw wykwintnego tortu, wystarczy dodać żelatynę, pektynę lub chia, zależnie od przepisu. Smacznego!