Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus jabłkowy wykorzystuję na różne sposoby a głównie do jabłecznika- pleśniak, naleśniki, a nawet z ryżem czy zwyczajnie z pajdą chleba. Moje słoiki z tym musem są już w piwnicy więc zdjęcie wkleję przy najbliższej sposobności.
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34667
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 348
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3937
Przepis dnia
Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...
Odsłon: 34667
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 910
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 348
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3937
Składniki
Jabłka obieramy i oczyszczamy z nasion. Płuczemy pod bierzącą wodą i kroimy w mniejsze cząstki wrzucając je do dużego garnka, dolewamy ok. 1 szklanki wody ( daję ok. połowy szklanki wody). Garnek z jabłkami stawiamy na piecu i zaczynamy prażenie jabłek często mieszając by nam się nie przypaliły. Gdy jabłka już się prawie rozgotowały to dodajemy cukier ( na 1 kg. jabłek ok. kg. cukru, natomiast ja użyłam mniej cukru a i tak były słodkie) i 1 lub 2 łyżki cynamonu ( można więcej, wg. smaku ). mieszamy non stop, ponieważ mus jak wulkan pryska i może boleśnie poparzyć. Gorący mus przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików (u mnie litrowe ) i zakręcamy. Odwracamy dnem do góry pozostawiając do ostygnięcia. Jeśli ktoś nie może lub nie lubi cynamonu to nie ma takiej potrzeby by dodawać go.