Do góry

Przetwory Przepis na:

Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 19764

Dodano:

Odsłon: 8389

Kochani, przepis wpisujący się w aktualną politykę „Jedzmy jabłka” :) Przepyszny mus jabłkowy, który możemy wykorzystać właściwie niemal do wszystkiego – naleśników, placuszków, deserów – sam w sobie też wyśmienicie smakuje :) W nawiasie podaję ilość składników jaką zobaczycie na filmie – dysponowałam jedynie 2 jabłkami, dlatego mój mus był w wersji mikro :)

Składniki

  • 2 kg jabłek (na filmie 2 jabłka)
  • 1 szkl przegotowanej wody (na filmie1/2 szkl wody)
  • sok z cytryny (na filmie sok z połówki cytryny)
  • 1 łyżeczka cynamonu (na filmie 1/2 łyżeczki cynamonu)
  • 5 łyżek cukru (opcjonalnie)
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka myję, obieram oraz usuwam twarde gniazda nasienne ze środka. Kroję w kostkę i w trakcie polewam sokiem z cytryny, tak aby jabłka nie ściemniały.

  2. Do garnka wlewam wodę i wrzucam jabłka. Mieszam od czasu do czasu, tak aby jabłka się nie przypaliły, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, przykrywam i duszę 10-15 minut. Dodaję 1/2 łyżeczki cynamonu. Całość można jeszcze potraktować tłuczkiem do ziemniaków albo zblendować – tak aby uzyskać jednolity mus.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń