Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest idealnym połączeniem do naleśników, twarogu, owsianki.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2790
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3183
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2790
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3183
Składniki
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem i skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy wodę. Zagotować.
Od zagotowania gotować na średnim ogniu do momentu rozpadania się jabłek i odparowania wody. Podczas gotowania często mieszać drewniana łyżką (( czas gotowania to około 30 do 50 minut, wszystko zależy od jabłek ( miękkie rozpadają się szybciej a twarde później )) . Gdyby podczas gotowania woda wyparowała a jabłka nie zaczęły się rozpadać to można dolać odrobinę wody.
Gotowe jabłka miksujemy blenderem na gładką masę.
Mus próbujemy gdy jest za mało słodki do dosładzamy cukrem i dodajemy odrobinę cynamonu (można pominąć) .
Gotowy jeszcze ciepły mus przekładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i układamy do garnka w którym na dnie jest położony ręcznik. Wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików podobną do temperatury słoików (ciepłe słoiki to ciepła woda) .
Zagotować, zmniejszyć moc palnika i po tym czasie gotować około 20 minut. Słoiki pozostawiamy w garnku do wystygnięcia.