Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku mamy wyjątkowo dużo antonówek, przygotowałam więc mus jabłkowy z rozmarynem. Nie da się opowiedzieć tego smaku, trzeba samemu spróbować. Żywiczny, lekko gorzkawy rozmaryn doskonale komponuje się ze słodyczą i kwaśnością jabłek oraz niezbyt nachalnym aromatem cynamonu, a dodatek soli zaokrągla i dopełnia smak. Taki mus to jest rzecz naprawdę wyjątkowa. Nadaje się i do słodkich, i do wytrawnych dań. A przygotowanie jest bardzo łatwe! Trzeba mieć tylko jabłka i świeży rozmaryn, bo resztę składników prawdopodobnie zawsze masz w kuchni.
 
         
         
         
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17264
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6661
 
            Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17264
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6661
 
         
         
                Składniki
Jabłka, najlepiej antonówki, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Pokrój najpierw w ćwiartki, a następnie w plasterki.
Potem umieść w dużym garnku/rondlu, dolej wodę i rozgotuj.
Do pulpy dodaj sól i cukier. Zmiksuj mus na gładko.
Igiełki rozmarynu oderwij od gałązek
i posiekaj,
a następnie dodaj do musu
wraz z laskami cynamonu.
Pogotuj jeszcze przez kilka minut i przełóż do słoików. Ja przedtem wyjęłam z musu cynamon i dodałam go do octu z jabłkowych obierek, o którym pisałam na blogu.
Po przełożeniu do słoików średniej wielkości (350-500 ml) pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 20 minut, a w piekarniku 2 razy dłużej.
Smacznego!