Do góry

Przetwory Przepis na:

Mus z jabłek

Mus z jabłek

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 7822

Dodano:

Odsłon: 12058

Mus robię co roku z papierówek tzw. spadów, są słodziutkie i idealnie nadają się na mus, który wykorzystuję do ciast, naleśników, kanapek, deserów itp.

Składniki

  • jabłka u mnie papierówki,
  • cukier do smaku
  • opcjonalnie cynamon i cukier waniliowy
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mus z jabłek

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, nie obierać, wydrążyć gniazda nasienne i wrzucić do garnka. Postawić na małym ogniu i dusić bez dolewania wody. Często mieszać, aby nie przywarły do dna garnka. Kiedy jabłka całkowicie się rozpadną, przełożyć masę na gęste sito i przetrzeć znowu do garnka. Spróbować i dodać tyle cukru ile uznamy za stosowne. Do musu, który robiłam już z bardzo dojrzałych jabłek nie dodawałam w ogóle cukru.
    Po dodaniu cukru mus zagotować na małym ogniu przez ok.5 minut i gorący przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować 5 minut i postawić słoiczki do góry dnem, aż całkowicie wystygną.
    Po dodaniu cukru do rozgotowanych jabłek można również dodać do smaku cynamon i cukier waniliowy.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń