Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek do naleśników, gofrów czy omletów na słodko. Po przygotowaniu można go przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce lub zapasteryzować i schować w spiżarni.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1173
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 139
Smaczne danie :)
Odsłon: 707
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1173
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 139
Smaczne danie :)
Odsłon: 707
Składniki
Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki o długości około 1 cm i przekładamy do garnka. Następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy na 3 godziny, żeby rabarbar puścił sok.
Garnek z rabarbarem ustawiamy na kuchence i podgrzewamy na małej mocy palnika. Doprowadzamy go do wrzenia i dusimy pod przykryciem przez około godzinę (do miękkości). W razie potrzeby podlewamy rabarbar odrobiną wody. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie przypalił.
Po godzinie blendujemy rabarbar na gładki krem. Gotowy mus z rabarbaru przekładamy do słoiczków. Jeśli planujemy go zużyć w ciągu kilku dni - możemy wstawić do go lodówki. Jeśli chcemy zachować jego smak na dłużej - słoiczki należy zapasteryzować.