Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być bardziej tradycyjny i polski przepis na przetwory od najlepszych korniszonów? Raczej nie! Zachowaj tę recepturę i wykorzystuj ją każdego lata.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 106
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 76
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 212
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 106
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 76
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 212
Składniki
W garnku zagotuj 2 litry wody z octem, solą, cukrem, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Odstaw do ostudzenia.
Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki. Obrany czosnek pokrój w plasterki. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Tak samo zrób z cebulami.
Na spód wyparzonych i suchych słoików wyłóż gałązkę kopru. Następnie układaj ciasno ogórki. Dodaj do każdego słoika kilka plasterków czosnku, marchewek i cebuli. Rozdziel szczyptę suszonej szałwii równomiernie do każdego słoika. Zalej ogórki wcześniej ostudzoną zalewą z przyprawami.
Szczelnie zakręć słoiki. Pasteryzuj około 15 minut od momentu zagotowania, odwróć korniszony do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.