Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy może być bardziej tradycyjny i polski przepis na przetwory od najlepszych korniszonów? Raczej nie! Zachowaj tę recepturę i wykorzystuj ją każdego lata.
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1712
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15081
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2644
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8880
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1712
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15081
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 2644
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8880
Składniki
W garnku zagotuj 2 litry wody z octem, solą, cukrem, zielem angielskim, pieprzem i liściem laurowym. Odstaw do ostudzenia.
Ogórki dokładnie umyj i odetnij końcówki. Obrany czosnek pokrój w plasterki. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Tak samo zrób z cebulami.
Na spód wyparzonych i suchych słoików wyłóż gałązkę kopru. Następnie układaj ciasno ogórki. Dodaj do każdego słoika kilka plasterków czosnku, marchewek i cebuli. Rozdziel szczyptę suszonej szałwii równomiernie do każdego słoika. Zalej ogórki wcześniej ostudzoną zalewą z przyprawami.
Szczelnie zakręć słoiki. Pasteryzuj około 15 minut od momentu zagotowania, odwróć korniszony do góry dnem i pozostaw do wystygnięcia.