Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na truskawki jest intensywny, ale krótki. Dlatego warto zatrzymać smak i zapach lata w słoiku, robiąc dżem truskawkowy. Ten przepis przypadnie do gustu każdej pani domu, nawet tej, która jest na bakier z robieniem przetworów. Prostszego nie znajdziecie.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24811
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5966
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 186
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24811
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5966
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 186
Składniki
Truskawki umyj, usuń szypułki, wrzuć do garnka i zasyp 1 kg cukru. Kiedy puszczą sok, odlej go (można go wykorzystać - dodając do herbaty, rozcieńczając wodą mineralną lub robiąc domowa galaretkę truskawkową.
Garnek z owocami postaw na małym ogniu i gotuj, regularnie mieszając. Dodaj cukier - nie musi być pozostały kilogram - według uznania i smaku - oraz otartą skórkę z pomarańczy. Gotuj do momentu aż truskawkowa masa zgęstnieję. Zwykle potrzeba na to ok. 3 godzin.
Do rozgrzanego piekarnika włóż słoiki (wielkość według uznania) i podgrzewaj je przez ok. 15 minut w 180 st. Gorący dżem przełóż do słoików, dobrze zakręć i odstaw je do góry dnem. Zostaw w takiej pozycji do następnego dnia.