Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nalewka śliwkowa pięknie pachnie i ma cudny kolor. Jest pyszna, jedna z lepszych jesiennych nalewek. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jeśli nalewka dłużej postoi, jej smak oczywiście będzie lepszy.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 46
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4258
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 177
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 46
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4258
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 177
Składniki
Śliwki opłukać, usunąć pestki, przekroić na połówki, wsypać do słoja, dodać rodzynki oraz goździki, całość zalać alkoholem. Zamknąć szczelnie i odstawić w ciemne, chłodne miejsce na 4 miesiące. Zagotować syrop z wody i cukru, wystudzić, dolać do słoja, wymieszać i odstawić na 2-3 dni. Po tym czasie nalewkę przecedzić przez sito wyłożone gazą i rozlać do butelek. Nalewka powinna dojrzewać pół roku.
Moc nalewki, jak również jej słodycz można regulować według własnego uznania – wystarczy dodać więcej wody bądź też dodać więcej cukru. Dawne receptury nakazywały przechowywać nalewki nawet kilka lat. Ten przepis jest mniej wymagający, ale cierpliwość na pewno zostanie wynagrodzona :)