Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Do soków owocowych niekoniecznie trzeba dodawać duże ilości cukru. Tutaj sok zagęszczony, gotowy do rozcieńczenia w wodzie lub jako dodatek do herbaty.
blender, sitko, chochla, lejek
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1242
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 178
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 478
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1242
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 178
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 478
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Składniki
Robiłam soki z kilku kolorów porzeczek. Najpierw partię przepuściłam przez sokowirówkę, ale było potem za dużo zmywania. Najlepiej sprawdziło się: Porzeczki trzeba opłukać ale nie trzeba ich szypułkować. Dolewa się litr wody i owoce się malaksuje. Teraz trzeba je gotować około kwadransa, następnie przecedzić przez sitko.
Do przeciśnięcia pulpy pomocna jest chochla. Sok jest gorący więc cukier szybko się w nim rozpuści. Oczywiście można dodać więcej cukru ale wolę czuć smak owoców a nie syropu. Sok rozlewa się do słoików i pasteryzuje 10 minut od zagotowania się wody. Zagęszczony sok jest gotowy do rozrobienia w wodzie lub do dodania do herbaty.
Smacznego :)