Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy ocet owocowy, można przygotować z każdych owoców. Ten przygotowałam z czerwonych mirabelek.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 938
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 88
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2147
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4166
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 938
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 88
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2147
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4166
Składniki
Owoce wkładamy do dużego słoja. Zalewamy przegotowaną letnią zalewą, aby owoce były całkowicie przykryte. Obwiązujemy słój gazą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do sfermentowania. Fermentacja trwa około 2-3 tygodnie - do uzyskania charakterystycznego kwaśnego smaku. Następnie przecedzamy przez gęste sito, zlewamy do butelek lub słoiczków. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Na dnie buteleczek jest osad z owoców. Jeśli komuś przeszkadza można przecedzić jeszcze raz.