Do góry

Przetwory Przepis na:

Ocet z czerwonych mirabelek

Ocet z czerwonych mirabelek

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 225

Dodano:

Odsłon: 272

Domowy ocet owocowy, można przygotować z każdych owoców. Ten przygotowałam z czerwonych mirabelek.

Składniki

  • 2 litry owoców czerwonych mirabelek
  • Zalewa: 1 litr wody 30 g cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ocet z czerwonych mirabelek

Przygotowanie

  1. Owoce wkładamy do dużego słoja. Zalewamy przegotowaną letnią zalewą, aby owoce były całkowicie przykryte. Obwiązujemy słój gazą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do sfermentowania. Fermentacja trwa około 2-3 tygodnie - do uzyskania charakterystycznego kwaśnego smaku.

    Następnie przecedzamy przez gęste sito, zlewamy do butelek lub słoiczków. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.

  2. Na dnie buteleczek jest osad z owoców. Jeśli komuś przeszkadza można przecedzić jeszcze raz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń