Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy ocet owocowy, można przygotować z każdych owoców. Ten przygotowałam z czerwonych mirabelek.
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 49
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 77
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2611
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 49
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 77
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2611
Składniki
Owoce wkładamy do dużego słoja. Zalewamy przegotowaną letnią zalewą, aby owoce były całkowicie przykryte. Obwiązujemy słój gazą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do sfermentowania. Fermentacja trwa około 2-3 tygodnie - do uzyskania charakterystycznego kwaśnego smaku. Następnie przecedzamy przez gęste sito, zlewamy do butelek lub słoiczków. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Na dnie buteleczek jest osad z owoców. Jeśli komuś przeszkadza można przecedzić jeszcze raz.