Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy ocet owocowy, można przygotować z każdych owoców. Ten przygotowałam z czerwonych mirabelek.
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 120
Przygotowałam wykwintne, delikatne w smaku risotto z białymi szparagami. Mam...
Odsłon: 28
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 128
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 494
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 3999
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 120
Przygotowałam wykwintne, delikatne w smaku risotto z białymi szparagami. Mam...
Odsłon: 28
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 128
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 494
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 3999
Składniki
Owoce wkładamy do dużego słoja. Zalewamy przegotowaną letnią zalewą, aby owoce były całkowicie przykryte. Obwiązujemy słój gazą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do sfermentowania. Fermentacja trwa około 2-3 tygodnie - do uzyskania charakterystycznego kwaśnego smaku. Następnie przecedzamy przez gęste sito, zlewamy do butelek lub słoiczków. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Na dnie buteleczek jest osad z owoców. Jeśli komuś przeszkadza można przecedzić jeszcze raz.