Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy ocet owocowy, można przygotować z każdych owoców. Ten przygotowałam z czerwonych mirabelek.
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6267
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9155
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8835
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6267
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 9155
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8835
Składniki
Owoce wkładamy do dużego słoja. Zalewamy przegotowaną letnią zalewą, aby owoce były całkowicie przykryte. Obwiązujemy słój gazą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do sfermentowania. Fermentacja trwa około 2-3 tygodnie - do uzyskania charakterystycznego kwaśnego smaku. Następnie przecedzamy przez gęste sito, zlewamy do butelek lub słoiczków. Przechowujemy w chłodnym, zaciemnionym miejscu.
Na dnie buteleczek jest osad z owoców. Jeśli komuś przeszkadza można przecedzić jeszcze raz.