Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie octu z kwiatów czarnego bzu wcale nie jest trudne. Potrzebne są tylko dwa składniki oraz szklany słój. Choć wiele osób wie, że owoce czarnego bzu wykazują właściwości prozdrowotne, to już mało kto korzysta z kwiatów tej rośliny. Tymczasem działają one wykrztuśnie, przeciwwirusowo, rozgrzewająco, moczopędnie i pomagają zwalczyć infekcję. Świetnie także wzmacniają odporność, więc warto ocet z kwiatów czarnego bzu stosować nawet profilaktycznie, w sezonie grypowym.
Szklany słój
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 168
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 313
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1537
Wersja kiełbasek z papryką i cebulą, którą można przyrządzić albo na patelni,...
Odsłon: 168
Zupa z zielonego groszku tym razem wzbogacona koprem włoskim, który nadaje no...
Odsłon: 313
szybko, smacznie, prosto Ryż jest codziennym posiłkiem Kurdów i oni są mistrz...
Odsłon: 1537
Składniki
Przygotuj kwiaty czarnego bzu - pamiętaj jednak, żeby ich nie myć. Włóż do szklanego słoja.
Zalej octem w proporcji 1:1, czyli 1 filiżanka na 1 baldach kwiatowy. Wymieszaj dokładnie i zakręć słój.
Odstaw ocet z kwiatów czarnego bzu na 3-4 dni w ciepłe, ale zaciemnione miejsce. W tym czasie kilkukrotnie lekko przemieszaj zawartość słoja (nie otwierając go).
Po upływie kilku dni przecedź ocet przez sito. Przelej go do ciemnych butelek i szczelnie zakorkuj. Ocet z kwiatów czarnego bzu gotowy!