Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie octu z kwiatów czarnego bzu wcale nie jest trudne. Potrzebne są tylko dwa składniki oraz szklany słój. Choć wiele osób wie, że owoce czarnego bzu wykazują właściwości prozdrowotne, to już mało kto korzysta z kwiatów tej rośliny. Tymczasem działają one wykrztuśnie, przeciwwirusowo, rozgrzewająco, moczopędnie i pomagają zwalczyć infekcję. Świetnie także wzmacniają odporność, więc warto ocet z kwiatów czarnego bzu stosować nawet profilaktycznie, w sezonie grypowym.
Szklany słój
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 6885
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1004
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4297
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 790
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1061
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4012
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 6885
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1004
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4297
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 790
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1061
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4012
Składniki
Przygotuj kwiaty czarnego bzu - pamiętaj jednak, żeby ich nie myć. Włóż do szklanego słoja.
Zalej octem w proporcji 1:1, czyli 1 filiżanka na 1 baldach kwiatowy. Wymieszaj dokładnie i zakręć słój.
Odstaw ocet z kwiatów czarnego bzu na 3-4 dni w ciepłe, ale zaciemnione miejsce. W tym czasie kilkukrotnie lekko przemieszaj zawartość słoja (nie otwierając go).
Po upływie kilku dni przecedź ocet przez sito. Przelej go do ciemnych butelek i szczelnie zakorkuj. Ocet z kwiatów czarnego bzu gotowy!