Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowanie octu z kwiatów czarnego bzu wcale nie jest trudne. Potrzebne są tylko dwa składniki oraz szklany słój. Choć wiele osób wie, że owoce czarnego bzu wykazują właściwości prozdrowotne, to już mało kto korzysta z kwiatów tej rośliny. Tymczasem działają one wykrztuśnie, przeciwwirusowo, rozgrzewająco, moczopędnie i pomagają zwalczyć infekcję. Świetnie także wzmacniają odporność, więc warto ocet z kwiatów czarnego bzu stosować nawet profilaktycznie, w sezonie grypowym.
Szklany słój
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2344
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3510
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4278
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74321
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2344
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3510
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4278
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74321
Składniki
Przygotuj kwiaty czarnego bzu - pamiętaj jednak, żeby ich nie myć. Włóż do szklanego słoja.
Zalej octem w proporcji 1:1, czyli 1 filiżanka na 1 baldach kwiatowy. Wymieszaj dokładnie i zakręć słój.
Odstaw ocet z kwiatów czarnego bzu na 3-4 dni w ciepłe, ale zaciemnione miejsce. W tym czasie kilkukrotnie lekko przemieszaj zawartość słoja (nie otwierając go).
Po upływie kilku dni przecedź ocet przez sito. Przelej go do ciemnych butelek i szczelnie zakorkuj. Ocet z kwiatów czarnego bzu gotowy!