Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W internecie ostatnio furorę robią ogórki kanapkowe Margarytki Postanowiłam i ja zmierzyć się z tymi ogórkami i zrobiłam kilka słoiczków.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84924
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2228
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9798
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3562
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6903
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 84924
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2228
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9798
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3562
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6903
Składniki
Ogórki umyć i pokroić na podłużne plasterki wzdłuż ogórków. Wyparzone słoiki napełnić plasterkami ogórka i tak zostawić a zabrać się za przygotowanie zalewy. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oraz cukier ale bez octu i zagotować. Następnie wlać ocet, gotować zalewę około 5 minut a potem zalewę przecedzić i zalać jeszcze gorącą ogórki w słoikach. Zakręcić zakrętki i wstawić słoiki do garnka z dnem wyłożonym ściereczką. Nalać do garnka wodę do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować od 5 do 7 minut od zagotowania.
Słoiki wyjąć z garnka na ściereczkę i zakryć słoiki ręcznikiem. Zostawić je do wystudzenia a potem wynieść je w chłodne i przewiewne miejsce. Ogórki muszą się przegryźć więc trochę trzeba na konsumpcję zaczekać jakieś dwa tygodnie.