Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W internecie ostatnio furorę robią ogórki kanapkowe Margarytki Postanowiłam i ja zmierzyć się z tymi ogórkami i zrobiłam kilka słoiczków.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 11
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 128
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4178
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8604
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 870
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 11
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 128
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4178
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8604
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 870
Składniki
Ogórki umyć i pokroić na podłużne plasterki wzdłuż ogórków. Wyparzone słoiki napełnić plasterkami ogórka i tak zostawić a zabrać się za przygotowanie zalewy. Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy oraz cukier ale bez octu i zagotować. Następnie wlać ocet, gotować zalewę około 5 minut a potem zalewę przecedzić i zalać jeszcze gorącą ogórki w słoikach. Zakręcić zakrętki i wstawić słoiki do garnka z dnem wyłożonym ściereczką. Nalać do garnka wodę do 3/4 wysokości słoików i pasteryzować od 5 do 7 minut od zagotowania.
Słoiki wyjąć z garnka na ściereczkę i zakryć słoiki ręcznikiem. Zostawić je do wystudzenia a potem wynieść je w chłodne i przewiewne miejsce. Ogórki muszą się przegryźć więc trochę trzeba na konsumpcję zaczekać jakieś dwa tygodnie.