Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kanapkowe

Ogórki kanapkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 446

Dodano:

Odsłon: 2867

Jeden z wielu przepisów na dodatek do obiadu lub do kanapek z wędliną.

Składniki

  • 3 kg ogórków
  • Zalewa: 5 szkl. wody, 2,5 szkl. octu, 3,5 szkl. cukru, 2 płaskie łyżki gorczycy,
  • 2 płaskie łyżki pieprzu, 1,5 płaskiej łyżki kurkumy, 2 łyżki soli, 20 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki kanapkowe

Przygotowanie

  1. Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry, włożyć do słoików. Zalewę mieszamy, gotujemy aż zacznie wrzeć. Przecedzamy i wlewamy do słoików , w których są już gęsto poukładane ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 7 min od zagotowania.

  2. Proszę pamiętać aby do rondla, w którym poustawiane są słoiki z ciepłą zawartością przetworów dodać ciepłej wody do wysokości 3/4 słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń