bardzo smaczne ogóreczki, z podanych proporcji wychodzi ok 6-8 słoików zależny jakie mamy.
ogórki kanapkowe z kurkumą
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 szkl wody
- 1,5 szkl octu
- 1,5 szkl cukru
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 10 kulek ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżki kurkumy
- 2 liście laurowe
- 1 płaska łyżka soli
Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 szkl wody
- 1,5 szkl octu
- 1,5 szkl cukru
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 10 kulek ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżki kurkumy
- 2 liście laurowe
- 1 płaska łyżka soli

Etapy przygotowania
ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w plasterki, ciasno układamy "na stojąco" w słoikach.
Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotowujemy. Kiedy woda się zagotuje wlewamy ocet, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy na kolejne 5-10 minut zalewę pod przykryciem.
Zalewę przecedzamy i zalewamy ogórki.
Szczelnie zamykamy słoiki, i wkładamy do garnka na dnie którego rozkładamy ściereczkę. Słoiki zalewamy wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy ok 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka; układamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3266
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4885
Ostatnio komentowane przepisy

Krótko mówiąc jest pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Zapiekanki
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 3266
Kremowy serek kanapkowy o smaku jakim można sobie zamarzyć.
Odsłon: 4885



Składniki
- 2 kg ogórków gruntowych
- 2 szkl wody
- 1,5 szkl octu
- 1,5 szkl cukru
- 1 łyżka gorczycy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 10 kulek ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżki kurkumy
- 2 liście laurowe
- 1 płaska łyżka soli
ogórki myjemy i kroimy wzdłuż w plasterki, ciasno układamy "na stojąco" w słoikach.
Wodę z cukrem i wszystkimi przyprawami zagotowujemy. Kiedy woda się zagotuje wlewamy ocet, przykrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze ok 5 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy na kolejne 5-10 minut zalewę pod przykryciem.
Zalewę przecedzamy i zalewamy ogórki.
Szczelnie zamykamy słoiki, i wkładamy do garnka na dnie którego rozkładamy ściereczkę. Słoiki zalewamy wodą do 2/3 ich wysokości. Pasteryzujemy ok 5 minut od momentu zagotowania się wody.
Słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka; układamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia.