Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki lekko pod kiszone, kiszone 48 godzin. Są to ogórki dla osób lubiących tylko troszkę pod kiszone ogórki, które nie zdążyły wchłonąć dużo soli, tak zwane małosolne.
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1233
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 719
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4533
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1233
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 719
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4533
Składniki
Ogórki myjemy w zimnej bieżącej wodzie. ucinamy końcówki.
Garnek kamienny parzymy w gorącej wodzie. Ogórki moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie. Na dno garnka układamy warstwę kopru, 2-3 ząbki czosnku z łuskami, czosnku nie obieramy, kroimy nawet łodygę. Chrzan obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Dodajemy chrzan na dno garnka.
Układamy warstwę ogórków i tak układamy warstwy do wyczerpania się ogórków.
Zalewamy solanką do zakrycia ogórków. Ilość soli morskiej na 1 litr wody to 1 łyżka stołowa. Tak zalane ogórki w kamiennym garnku przykrywamy talerzem i ustawiamy garnek w temperaturze pokojowej 22-24 stopnie Celsjusza.
Po okresie 48 godzin możemy je konsumować. Możemy po 48 godzinach wstawić garnek z ogórkami do lodówki. Smacznego!!!