Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony i niezawodny przepis na kiszone ogórki
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 36
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 162
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1378
Ten smalec, a właściwie pyszne skwarki ze smalczykiem, znam od lat. Gdy byłam...
Odsłon: 36
To pomysł na proste i smaczne babeczki. Zachwycają smakiem i aromatem. A ich...
Odsłon: 162
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
Odsłon: 1378
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy. Do umytych słoików ( o pojemności 1 litra ) wkładamy 2 średnie ząbki czosnku, kawałek chrzanu ( może być w dwóch częściach ) oraz jedną łodygę koperku z baldachem ( gdy baldaszek jest mały wkładamy dwa) W garnku przygotowujemy zalewę do zalania słoików z ogórkami - na litr wody dajemy dwie łyżki soli do przetworów. Trudno dokładnie powiedzieć, jaka ilość zalewy, na jaką ilość ogórków, bo wszystko zależy od tego jak ściśle ułożone są ogórki, ile wolnego miejsca zostaje do górnej części słoika, ale można przyjąć, że na kilo ogórków potrzeba będzie litr wody. Wodę z solą należy zagotować Umyte ogórki bardzo ściśle ułożyć w słoikach, tak aby po wlaniu wody nie zaczęły pływać i wystawać ponad zalewę. Oczywiście ogórki układamy w pozycji pionowej i zalewamy gorącą zalewą, tak aby woda przykryła całkowicie ogórki. Wkrapiamy 2 - 3 krople oliwy. Wycieramy dokładnie ( najlepiej jednorazowym ręcznikiem papierowym ) zakrętkę i brzegi słoika i zakręcamy. Odstawiamy i po kilku dniach można wynieść słoiki do spiżarni lub piwnicy