Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2602

Dodano:

Odsłon: 12533

Sprawdzony i niezawodny przepis na kiszone ogórki

Składniki

  • ogórki (dowolna ilość)
  • czosnek
  • chrzan(korzeń)
  • sól do przetworów
  • oliwa
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki kiszone na zimę

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie myjemy.

    Do umytych słoików ( o pojemności 1 litra ) wkładamy 2 średnie ząbki czosnku, kawałek chrzanu ( może być w dwóch częściach ) oraz jedną łodygę koperku z baldachem ( gdy baldaszek jest mały wkładamy dwa)

    W garnku przygotowujemy zalewę do zalania słoików z ogórkami - na litr wody dajemy dwie łyżki soli do przetworów. Trudno dokładnie powiedzieć, jaka ilość zalewy, na jaką ilość ogórków, bo wszystko zależy od tego jak ściśle ułożone są ogórki, ile wolnego miejsca zostaje do górnej części słoika, ale można przyjąć, że na kilo ogórków potrzeba będzie litr wody. Wodę z solą należy zagotować

    Umyte ogórki bardzo ściśle ułożyć w słoikach, tak aby po wlaniu wody nie zaczęły pływać i wystawać ponad zalewę. Oczywiście ogórki układamy w pozycji pionowej i zalewamy gorącą zalewą, tak aby woda przykryła całkowicie ogórki. Wkrapiamy 2 - 3 krople oliwy. Wycieramy dokładnie ( najlepiej jednorazowym ręcznikiem papierowym ) zakrętkę i brzegi słoika i zakręcamy. Odstawiamy i po kilku dniach można wynieść słoiki do spiżarni lub piwnicy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

andrzejek64 14 sierpnia 2 łyżki soli na litr? przecież po kilku tygodniach tego nie da się zjeść. wystarczy jedna łyżka, będą delikatniejsze i tak samo zakiszone

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń