Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone - pasteryzowane

Ogórki kiszone - pasteryzowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 807

Dodano:

Odsłon: 16349

Naturalne kiszonki są bardzo zdrowe i do tego smaczne, dlatego też robię większy zapas na zimę. Podam Wam przepis mojej mamy, ja wykorzystuję go z powodzeniem od wielu lat i jestem z niego bardzo zadowolona :)

Składniki

  • 1/2 kg ogórków
  • 1 - 2 baldachy kopru
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 liść dębu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy białej (ziarna)
  • 2 cm kawałek chrzanu
  • papryczka chili (opcjonalnie - u mnie 2,5 cm)
  • na 1 l przegotowanej (ciepłej) wody 2 łyżki stołowe soli (najlepiej kamiennej).
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie wypłukać, odsączyć. Na dno słoika włożyć wszystkie składniki, układać ogórki jeden obok drugiego, jasną częścią do góry. Zalać słoną wodą , zakręcić i odstawić na 4 - 6 dni do ukiszenia. Po tym czasie słoiki pasteryzować 5 minut od zagotowania. Wyciągnąć z wody, przestudzić i odłożyć na zimowe wieczory.

  2. Papryczka chili jest tylko dodatkiem, który można pominąć. Robię zazwyczaj kilka słoików na "imprezki". Ogórki są wtedy ostre i kwaśne. Oczywiście ostrość ogórków zależy od ilości papryki. Zalecam umiar :)
    Smacznego :)


    Ilość składników podana na 1 l słoik.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 18 lipca 2015 Również dodaję papryczkę chili / suszoną / i nie pasteryzuję,kiedyś tak robiłam.Pasteryzowanie hamuje proces kwaszenia i gwarantuje,że ogórki będą trwałe.
Świetny pomysł.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń