Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Naturalne kiszonki są bardzo zdrowe i do tego smaczne, dlatego też robię większy zapas na zimę. Podam Wam przepis mojej mamy, ja wykorzystuję go z powodzeniem od wielu lat i jestem z niego bardzo zadowolona :)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 490
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9668
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4469
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 490
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 253
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9668
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1123
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4469
Składniki
Ogórki dokładnie wypłukać, odsączyć. Na dno słoika włożyć wszystkie składniki, układać ogórki jeden obok drugiego, jasną częścią do góry. Zalać słoną wodą , zakręcić i odstawić na 4 - 6 dni do ukiszenia. Po tym czasie słoiki pasteryzować 5 minut od zagotowania. Wyciągnąć z wody, przestudzić i odłożyć na zimowe wieczory.
Papryczka chili jest tylko dodatkiem, który można pominąć. Robię zazwyczaj kilka słoików na "imprezki". Ogórki są wtedy ostre i kwaśne. Oczywiście ostrość ogórków zależy od ilości papryki. Zalecam umiar :) Smacznego :) Ilość składników podana na 1 l słoik.