Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisów i receptur na kiszenie ogórków jest całe mnóstwo. Najlepsze są ogórki z własnej działki, mamy pewność , że nie były zasilane nawozami sztucznymi. Ja proponuję sposób wzbogacony o różne dodatki, tradycjonaliści mogą być sceptyczni, ale to smak ogórków może przekonać.
Czynności wstępne :
- dokładnie umyłem ogórki
- moczyłem w bardzo zimnej wodzie 30 minut ( poprawia jędrność ogórków )
Dodatki : ( aby wzbogacić smak i aromat kiszonych ogórków , przyprawy muszą być świeże
bez jakichkolwiek oznak chorób, w przeciwnym razie mogą powodować psucie
ogórków )
- czosnek pokrojony
- koper z kwiatostanem
- liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona
- mięta
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gorczyca
- korzeń imbiru
Zalewa : najlepsza woda źródlana lub przegotowana odstana kranówka ( prosto z karanu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem łyżkę niejodowanej soli kamiennej i
1 łyżeczkę cukru.
Ogórki ułożyłem ciasno we wcześniej przygotowanych słoikach, tzn. wyparzonych i osuszonych. Na dnie każdego z nich ułożyłem koper, pokrojony korzeń chrzanu, ząbki czosnku, listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, potem ogórki. Zalałem tak aby ogórki były pokryte zalewą.
Zakręciłem i odstawiłem w ciemne i ciepłe miejsce ( ok. 20 stopni C ). Po kilu dniach przeniosłem w chłodne miejsce ( u mnie piwnica ), to spowalnia proces fermentacji.
Ogórki kiszone 2 dni. Takie lekko pod kiszone są najsmaczniejsze.
Odsłon: 2278
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4691
Łatwy w wykonaniu , bez konserwantów, domowy idealny dodatek do frytek, pizzy...
Odsłon: 81
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 212
Dziś mam dla państwa surówkę obiadową której nauczyła mnie była teściowa
Odsłon: 90
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 95
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 4691
Łatwy w wykonaniu , bez konserwantów, domowy idealny dodatek do frytek, pizzy...
Odsłon: 81
Najlepsza na letnie upały jest domowa lemoniada z owocami, lodem i miętą. Jes...
Odsłon: 212
Dziś mam dla państwa surówkę obiadową której nauczyła mnie była teściowa
Odsłon: 90
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 95
Składniki
Czynności wstępne : - dokładnie umyłem ogórki - moczyłem w bardzo zimnej wodzie 30 minut ( poprawia jędrność ogórków ) Dodatki : ( aby wzbogacić smak i aromat kiszonych ogórków , przyprawy muszą być świeże bez jakichkolwiek oznak chorób, w przeciwnym razie mogą powodować psucie ogórków ) - czosnek pokrojony - koper z kwiatostanem - liście dębu, czarnej porzeczki, winogrona - mięta - liść laurowy - ziele angielskie - gorczyca - korzeń imbiru Zalewa : najlepsza woda źródlana lub przegotowana odstana kranówka ( prosto z karanu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem łyżkę niejodowanej soli kamiennej i 1 łyżeczkę cukru. Ogórki ułożyłem ciasno we wcześniej przygotowanych słoikach, tzn. wyparzonych i osuszonych. Na dnie każdego z nich ułożyłem koper, pokrojony korzeń chrzanu, ząbki czosnku, listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, potem ogórki. Zalałem tak aby ogórki były pokryte zalewą. Zakręciłem i odstawiłem w ciemne i ciepłe miejsce ( ok. 20 stopni C ). Po kilu dniach przeniosłem w chłodne miejsce ( u mnie piwnica ), to spowalnia proces fermentacji.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Ogórki kiszone w soku własnym
Przetwory
Przecier z zielonych pomidorów
Przetwory
Sałatka z kapusty na zimę
Przetwory
Ogórki kiszone na zupę z marchewką krojone w kostkę
Ogórki kiszone w soku własnym
Sposób na ogórki kiszone w soku własnym podejrzałam na pewnym filmie. Wszyscy...
Odsłon: 11
Przecier z zielonych pomidorów
Przecier z zielonych pomidorów jest łagodniejszy w smaku niż ten z czerwonych...
Odsłon: 53