Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki kiszone z Hajnówki to podlaska wersja przetworów, do których użyjesz klasycznej solanki, kopru, ziela angielskiego, liści laurowych oraz ząbków czosnku. Przepis wyróżnia się delikatnym dodatkiem cukru.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12391
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13295
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5639
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12391
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1398
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13295
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5639
Składniki
Ogórki umyj, oczyść i przełóż do słoików. Szkło powinno być czyste oraz suche. Ogórki powinny być ułożone ciasno, blisko siebie. Do każdego słoika włóż koper i ząbki czosnku. Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
Wodę podgrzej, aby była ciepła, nie musi być gorąca. Wsyp 1 łyżkę soli i pół łyżeczki cukru na każdy litr. Pilnuj, aby każdy ogórek był zanurzony w zalewie. Wlewaj wodę do słoików i natychmiast zakręcaj każdy z nich. Przykryj ściereczką i odstaw do wystygnięcia.
Ogórki kiszone z Hajnówki przełóż do chłodnego, ciemnego i suchego miejsca. Będą gotowe po około dwóch tygodniach.