Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki kiszone z marchewką

Ogórki kiszone z marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 966 Ocena: 20136

Dodano:

Odsłon: 607

Takie przetwory chętnie zjedzą dzieci i dorośli. Można używać do obiadu i na kanapki. Oczywiście nie namawiam do przerobienia w ten sposób 2-3 kg warzyw. Można tylko w ten sposób ubarwić i uatrakcyjnić przetwory. Przetwory na wesoło :)

Składniki

  • ogórki gruntowe 2-3 kilogramy
  • 3-4 ząbki czasnku
  • 2 łyżki czerwonego pieprzu
  • koperek
  • marchewki 4 -5 sztuk
  • zalewa : na 1 litr wody 4 dag soli ( ew. 1 dag cukru )
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki kiszone z marchewką

Przygotowanie

  1. Ogórki płuczemy i odstawiamy do osuszenia, potem kroimy w paski grubości ok. 1 cm.
    Foremką wycinamy kwiatki z otworem po środku.

    Marchewki obieramy i kroimy w paski, takiej samej grubości jak ogórki.
    Foremką wycinamy dziurki dopasowane do otworów w ogórkach.
    W każdy plaster ogórka wkładamy kawałek marchewki.

    Do wyparzonych słoików wkładamy koper, plasterki czosnki i kilka ziarenek pieprzu.
    Pionowo układamy ogórkowo-marchewkowe kwiatki.
    Zalewa.
    Do szybkiego spożycia dodajemy cukier i zalewamy letnią zalewą.
    Na zimę, bez cukru i zalewamy gorącą zalewą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń