Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 686 Ocena: 6198

Dodano:

Odsłon: 7151

Kolejna wersja ogórków konserwowych. U mnie ogórków konserwowych nigdy za wiele:) Ale żeby się "nie przejadły" robię je w wielu wersjach: jedną partię bardziej słodkich, kolejną bardziej słonych a jeszcze inną z większą ilością octu albo z dodatkiem papryczki chili. Dziś proponuję wersję łagodną z dużą ilością dodatków:)

Składniki

  • ogórki 2 - 2,5 kg
  • do każdego słoika 0,5-0,75l:
  • cebula 1 plaster
  • marchew 3-5 plastrów
  • czosnek 2 ząbki
  • chrzan 2-3 plasterki
  • gorczyca 0,5 łyżeczki
  • ziele angielskie 1-2 ząbki
  • pieprz ziarnisty 4-5 ziaren
  • liść laurowy 0,5 szt
  • koper 1 kwiatostan/koszyk
  • zalewa:
  • ocet 10% 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • sól 1 łyżka kopiasta
  • woda 5 szklanek
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ogórki konserwowe

Przygotowanie

  1. Wodę, ocet, cukier i sól zagotowujemy i odstawiamy.
    Do każdego słoika wkładamy: koszyk kopru,plastry marchwi i cebuli, czosnek pokrojony w plastry, pokrojony korzeń chrzanu /w plastry lub drobniej/, pokruszony liść laurowy, wsypujemy ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Następnie układamy ogórki - dość ciasno ale nie gniotąc ich.Zalewamy zalewą i pasteryzujemy 7-10 min. Odstawiamy do góry dnem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń