Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 137 Ocena: 4167
Dodano: 24.07.2018
Odsłon: 10543
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Dzień 1.
Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, z każdego końca odciąć po 3 mm. Pokroić ogórki na plasterki o grubości ok. 5 mm.
W dużej misce ułożyć ogórki wraz z cebulą warstwami, przesypując solą, zalać zimną wodą w taki sposób, aby ogórki schowały się mniej więcej 2,5cm pod jej powierzchnią, przycisnąć talerzem.
Miskę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 8 do 18 godzin.
Dzień 2.
Przygotować słoiki i nakrętki : dokładnie umyć i wyparzyć (uszkodzone nakrętki bezwzględnie wyrzucić).
Ogórki odcedzić z zalewy, opłukać i osączyć.
W garnku zagotować ocet jabłkowy z cukrem i pozostałymi przyprawami.
Kiedy cukier całkowicie się rozpuści wrzucić pokrojoną paprykę oraz ogórki i cebulę. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Łyżką cedzakową nakładać gorące warzywa do słoików pozostawiając ok. 2,5 cm wolnej przestrzeni u góry. Uzupełnić słoiki gorącą zalewą, usunąć ze słoika powietrze i ewentualnie dolać zalewy. Wytrzeć brzegi słoików i nałożyć gorące wieczka. Zakręcić na tyle mocno ile się da.
Słoiki wstawić do odpowiednio dużego garna, wlać wodę do ok. 3/4 wys. słoików, przykryć garnek i doprowadzić wodę do wrzenia. Pasteryzacja trwa 10 minut. Po tym czasie wyłączyć palnik, zdjąć pokrywkę i zostawić jeszcze na 5 minut.
Potem wyjąć słoiki na czystą ściereczkę, ustawić do góry dnem i przykryć kolejną ściereczką.
Po 24 godzinach słoiki przenieść w chłodne i zaciemnione miejsce.
Słoiki, które się nie zamknęły przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Ogórki konserwowe zostały przygotowane wg przepisu Jennifer MacKenzie.
Z niewielkimi zmianami.
Są wyborne. Polecam!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

GREGORHSPEED 25 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo smaczne połączenie <3 Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz