Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruche, lekko pikantne ogórki konserwowe z dodatkiem ostrej papryczki. Idealne do kanapek, sałatek, obiadu i jako samodzielna przekąska.
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 89
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17846
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 474
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5537
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2864
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 89
Ten przepis idealnie sprawdzi się w momencie, kiedy zabrakło Wam pieczywa i n...
Odsłon: 17846
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 474
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 5537
Prostaczek to – jak sama nazwa wskazuje – bardzo proste ciasto: zarówno jeśli...
Odsłon: 2864
Składniki
Litrowe słoiki oraz zakrętki wyparzam wrzątkiem i odstawiam do wystygnięcia i obsuszenia. Do każdego słoika wrzucam listek laurowy, gorczycę, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wrzucam także po jednym obranym ząbku czosnku (raczej daję takie większe ząbki). Papryczki chili myję i pozbawiam gniazd nasiennych. Ogórki gruntowe, najlepiej świeżo zebrane myję w zimnej wodzie i osuszam. W słoikach z przyprawami układam ciasno ogórki. Pomiędzy ogórki wkładam kawałki chrzanu, papryczek i gałązki kopru. Tak przygotowane słoiki z ogórkami odstawiam na czas ugotowania zalewy. W garnku umieszczam wodę, ocet, sól i cukier. Podgrzewam mieszając, aż sól i cukier się rozpuszczą. Gdy zalewa się zagotuje, wyłączam gaz i gorącą zalewą napełniam słoiki z ogórkami. Słoiki szczelnie zakręcam wytartymi do sucha przykrywkami. W dużym garnku kładę na dnie ściereczkę. Ustawiam na niej słoiki z ogórkami, tak aby się nie stykały ze sobą. Do garnka nalewam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykrywam i zagotowuję wodę. Słoiki pasteryzuję 5 minut od momentu zagotowania się wody. Gorące słoiki od razu wyciągam z garnka i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia. Gdy słoiki całkowicie wystygną, odwracam je i odstawiam w chłodne miejsce.