Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki konserwowe z papryką chili

Ogórki konserwowe z papryką chili

Autor:

Przepisów i artykułów: 527 Ocena: 4654

Dodano:

Odsłon: 1032

Pyszne, kruche, lekko pikantne ogórki konserwowe z dodatkiem ostrej papryczki. Idealne do kanapek, sałatek, obiadu i jako samodzielna przekąska.

Składniki

  • ogórki gruntowe (raczej takie średniej wielkości i małe)
  • Do każdego słoika:
  • 0,5 papryki chili
  • kawałek chrzanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga kopru z kwiatem
  • 0,5 łyżeczki gorczycy
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • Zalewa:
  • 6szkl. wody
  • 1,5szkl. octu
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ogórki konserwowe z papryką chili

Przygotowanie

  1. Litrowe słoiki oraz zakrętki wyparzam wrzątkiem i odstawiam do wystygnięcia i obsuszenia. Do każdego słoika wrzucam listek laurowy, gorczycę, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Wrzucam także po jednym obranym ząbku czosnku (raczej daję takie większe ząbki). Papryczki chili myję i pozbawiam gniazd nasiennych. Ogórki gruntowe, najlepiej świeżo zebrane myję w zimnej wodzie i osuszam. W słoikach z przyprawami układam ciasno ogórki. Pomiędzy ogórki wkładam kawałki chrzanu, papryczek i gałązki kopru. Tak przygotowane słoiki z ogórkami odstawiam na czas ugotowania zalewy. W garnku umieszczam wodę, ocet, sól i cukier. Podgrzewam mieszając, aż sól i cukier się rozpuszczą. Gdy zalewa się zagotuje, wyłączam gaz i gorącą zalewą napełniam słoiki z ogórkami. Słoiki szczelnie zakręcam wytartymi do sucha przykrywkami. W dużym garnku kładę na dnie ściereczkę. Ustawiam na niej słoiki z ogórkami, tak aby się nie stykały ze sobą. Do garnka nalewam tyle wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Garnek przykrywam i zagotowuję wodę. Słoiki pasteryzuję 5 minut od momentu zagotowania się wody. Gorące słoiki od razu wyciągam z garnka i odstawiam do góry dnem do wystygnięcia. Gdy słoiki całkowicie wystygną, odwracam je i odstawiam w chłodne miejsce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń