Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierwsze świeże ogórki ukiszone „na szybko”, delikatne, o niepowtarzalnym smaku- do wiosennej kanapki.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 610
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1267
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457935
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1518
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2304
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 610
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1267
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457935
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1518
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2304
Składniki
Wstawiamy do garnka wodę i gotujemy( ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli. W dużym słoju lub garnku kamionkowym układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, 2-3 ząbki czosnku, liść chrzanu, kawałek korzenia chrzanu, który dzielimy na 5-6 części. Na taką pierzynkę układamy ogórki. Powtarzamy warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być koper, chrzan i czosnek. Zalewamy ogórki wrzątkiem i odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu.
Kilka wskazówek: – ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 2-3 godziny( będą słodkie i chrupiące), – przed włożeniem do słoja możemy odciąć piętki w ogórkach z jednej i drugiej strony, szybciej się ukiszą, – sól nie powinna być jodowana, najlepiej użyć soli kamiennej tak jak do wszystkich zapraw na zimę, – ogórki układamy ” na baczność” w słoju, ciasno, jeden przy drugim, – po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch talerzyk i przyciskamy go czymś ciężkim, na przykład słoiczkiem napełnionym wodą lub kamieniem polnym, czyli tym co mamy pod ręką.