Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy można przygotować ogórki małosolne w worku – bez zalewy? Jak najbardziej! Metoda „na sucho” ostatnimi laty stała się przebojem wśród wielbicieli ogórków małosolnych, ponieważ pozwala łatwo uzyskać ulubiony specjał w każdych warunkach, nawet podczas urlopu na kempingu. Ogórki małosolne w worku są jędrne, chrupiące i aromatyczne. Smakują równie wyśmienicie, jak te z wody. Przyrządza się bardzo szybko, co jest ich dodatkową zaletą.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 163
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 257
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4224
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 163
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 257
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4224
Składniki
Przygotuj szczelny woreczek foliowy przeznaczony do kontaktu z żywnością (najlepiej strunowy) o pojemności około 3 l. Dobrym wyborem będzie torebka na mrożonki. Ogórki umyj starannie, osusz i odetnij z nich końcówki (dzięki temu łatwiej będą przenikać do nich przyprawy).
Korzeń chrzanu i ząbki czosnku pokrój w plastry. Rozgnieć ziele angielskie. Liście laurowe i gałązki kopru porwij na mniejsze kawałki. Ogórki umieść w woreczku. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Zasyp solą.
Zamknij woreczek szczelnie i potrząśnij tak, by wszystkie składniki rozłożyły się równomiernie. Usuń z środka nadmiar powietrza i wstaw do lodówki na 4 godziny. Następnie przełóż woreczek w ciepłe miejsce (w temperaturze pokojowej) i pozostaw na dobę. Potrząsaj co pewien czas. Po dobie ogórki są gotowe do spożycia. Przechowuj je w lodówce.