Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki na ostro z chili i czosnkiem to prawdziwy rarytas dla wielbicieli wyrazistych smaków. Taki przysmak warto przygotować latem ze świeżych ogórków gruntowych i cieszyć się nim całą zimę. Pikantne ogórki są oryginalnym dodatkiem do kanapek czy sałatek, świetnie komponują się z daniami mięsnymi, a amatorzy mocnych trunków z pewnością docenią taką przekąskę do kieliszka wódki.
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68005
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1952
Przepis dnia
Czebureki - przysmak tatarski, wersja mini i wyrób domowy. Te pierożki nie w...
Odsłon: 68005
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1952
Składniki
Obierz czosnek i podziel na ząbki. Gałązki kopru podziel na małe kawałki. Ogórki umyj i odetnij z nich końcówki. Jeśli chcesz, by były bardziej pikantne, pokrój je w słupki (wzdłuż, na cztery części). Podobnie postąp z papryczkami. Możesz włożyć je do słoików w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Zachowaj przy tym gniazda nasienne, jeśli ogórki maja być naprawdę ostre.
Ułóż ogórki w starannie wyparzonych słoikach. Pomiędzy nie powkładaj papryczki, kawałki kopru, całe ząbki czosnku. Zasyp pieprzem.
W rondelku zagotuj wodę z octem doprawioną solą i cukrem. Zalej wrzątkiem ogórki i szczelnie zakręć słoiki. Ustaw je na pół godziny do góry dnem. Następnie ustaw słoiki w dużym garnku (tak, by nie stykały się ze sobą) i zalej gorąca wodą. Zagotuj ją na wolnym ogniu.
Po pasteryzacji odstaw słoiki w ciemne, chłodne miejsce.