Ogórki na ostro z chili i czosnkiem to prawdziwy rarytas dla wielbicieli wyrazistych smaków. Taki przysmak warto przygotować latem ze świeżych ogórków gruntowych i cieszyć się nim całą zimę. Pikantne ogórki są oryginalnym dodatkiem do kanapek czy sałatek, świetnie komponują się z daniami mięsnymi, a amatorzy mocnych trunków z pewnością docenią taką przekąskę do kieliszka wódki.
Ogórki na ostro z chilli i czosnkiem
Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 3-4 papryczki chili (po jednej na słoik)
- 1 mała główka czosnku
- 2 gałązki kopru (z baldachami)
- 3-4 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 200 ml octu jabłkowego
- 400 ml wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie – miodu)
Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 3-4 papryczki chili (po jednej na słoik)
- 1 mała główka czosnku
- 2 gałązki kopru (z baldachami)
- 3-4 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 200 ml octu jabłkowego
- 400 ml wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie – miodu)
Etapy przygotowania
Obierz czosnek i podziel na ząbki. Gałązki kopru podziel na małe kawałki. Ogórki umyj i odetnij z nich końcówki. Jeśli chcesz, by były bardziej pikantne, pokrój je w słupki (wzdłuż, na cztery części). Podobnie postąp z papryczkami. Możesz włożyć je do słoików w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Zachowaj przy tym gniazda nasienne, jeśli ogórki maja być naprawdę ostre.
Ułóż ogórki w starannie wyparzonych słoikach. Pomiędzy nie powkładaj papryczki, kawałki kopru, całe ząbki czosnku. Zasyp pieprzem.
W rondelku zagotuj wodę z octem doprawioną solą i cukrem. Zalej wrzątkiem ogórki i szczelnie zakręć słoiki. Ustaw je na pół godziny do góry dnem. Następnie ustaw słoiki w dużym garnku (tak, by nie stykały się ze sobą) i zalej gorąca wodą. Zagotuj ją na wolnym ogniu.
Po pasteryzacji odstaw słoiki w ciemne, chłodne miejsce.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)
Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5079
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29606
Ostatnio komentowane przepisy
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5079
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29606
Składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 3-4 papryczki chili (po jednej na słoik)
- 1 mała główka czosnku
- 2 gałązki kopru (z baldachami)
- 3-4 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 200 ml octu jabłkowego
- 400 ml wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie – miodu)
Obierz czosnek i podziel na ząbki. Gałązki kopru podziel na małe kawałki. Ogórki umyj i odetnij z nich końcówki. Jeśli chcesz, by były bardziej pikantne, pokrój je w słupki (wzdłuż, na cztery części). Podobnie postąp z papryczkami. Możesz włożyć je do słoików w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Zachowaj przy tym gniazda nasienne, jeśli ogórki maja być naprawdę ostre.
Ułóż ogórki w starannie wyparzonych słoikach. Pomiędzy nie powkładaj papryczki, kawałki kopru, całe ząbki czosnku. Zasyp pieprzem.
W rondelku zagotuj wodę z octem doprawioną solą i cukrem. Zalej wrzątkiem ogórki i szczelnie zakręć słoiki. Ustaw je na pół godziny do góry dnem. Następnie ustaw słoiki w dużym garnku (tak, by nie stykały się ze sobą) i zalej gorąca wodą. Zagotuj ją na wolnym ogniu.
Po pasteryzacji odstaw słoiki w ciemne, chłodne miejsce.
Super :)
Pyszne ogóreczki, najlepsze swojej roboty.;)
Pyszności własnoręcznie robione przetwory są najlepsze;)