Do góry

Przetwory Przepis na:

Ogórki po cygańsku

Ogórki po cygańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 321 Ocena: 3507

Dodano:

Odsłon: 17835

Tym razem zapraszam nie na kiszonkę, a na pyszne ogórki po cygańsku. Słoik takiej marynaty kupiłam jesienią ubiegłego roku. Smakowała mi tak bardzo, że nie oglądając się na zdrowy rozsądek i wewnętrzne hamulce wyjadłam ze słoika wszystko aż do dna. Mężowi udało się tylko odrobinę skosztować, reszta musiała być moja! Ogórki po cygańsku są leciutko słodkie i tylko nieznacznie smakują octem (co nam bardzo odpowiada), nawet te kupione w sklepie i przygotowane przemysłowo.

Składniki

  • 3 kg ogórków gruntowych, mogą być nieco przerośnięte – takie, których już nie weźmiesz do kiszenia
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej
  • 1/2 szklanki cukru, miodu lub ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego, ale może być dowolny)
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego (a jeśli lubisz ostrzejsze w smaku sałatki – użyj nieco więcej octu)
  • 500 g koncentratu pomidorowego 30%
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki umyj i bez obierania pokrój w grubsze plasterki – takie 2-3 milimetrowe. Cebule pokrój w kostkę. Warzywa umieść w misce i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw na noc na blacie, by puściły sok. Miskę nakryj ściereczką.

  2. Następnego dnia odlej z miski nadmiar soku – mniej więcej około szklanki (nie wylewaj jej od razu, niech poczeka). Następnie dodaj do miski pozostałe składniki – cukier, olej, ocet i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko dokładnie – najwygodniej miesza się po prostu dłonią – i pozostaw jeszcze na jakieś pół godziny. Gdyby okazało się, że sosu jest zbyt mało – dodaj odlany wcześniej sok.

  3. Napełniaj słoiki i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 10 minut od zagotowania wody w kociołku. Gorące słoiki ostrożnie wyjmij na deskę i przykryj ręcznikiem lub kocykiem, by stygły powoli. Ja używam takiego chwytaka do gorących szkieł – jest naprawdę bardzo praktyczny!

  4. No i to by było na tyle – ogórki po cygańsku w słoikach gotowe. Na pewno zrobię jeszcze przynajmniej jedną porcję, bo te, które są – nie wystarczą na długo. Są naprawdę bardzo delikatne i nie kwaśne.

  5. Jeśli lubisz przetwory o bardziej intensywnym octowym posmaku – dodaj więcej octu albo nawet użyj 10-procentowego octu spirytusowego. Tyle, że zalewę z octem spirytusowym trzeba będzie zagotować i wystudzić przed dodaniem do sałatki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń