Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem zapraszam nie na kiszonkę, a na pyszne ogórki po cygańsku. Słoik takiej marynaty kupiłam jesienią ubiegłego roku. Smakowała mi tak bardzo, że nie oglądając się na zdrowy rozsądek i wewnętrzne hamulce wyjadłam ze słoika wszystko aż do dna. Mężowi udało się tylko odrobinę skosztować, reszta musiała być moja! Ogórki po cygańsku są leciutko słodkie i tylko nieznacznie smakują octem (co nam bardzo odpowiada), nawet te kupione w sklepie i przygotowane przemysłowo.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 353
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Ogórki umyj i bez obierania pokrój w grubsze plasterki – takie 2-3 milimetrowe. Cebule pokrój w kostkę. Warzywa umieść w misce i posyp solą. Wymieszaj i pozostaw na noc na blacie, by puściły sok. Miskę nakryj ściereczką.
Następnego dnia odlej z miski nadmiar soku – mniej więcej około szklanki (nie wylewaj jej od razu, niech poczeka). Następnie dodaj do miski pozostałe składniki – cukier, olej, ocet i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko dokładnie – najwygodniej miesza się po prostu dłonią – i pozostaw jeszcze na jakieś pół godziny. Gdyby okazało się, że sosu jest zbyt mało – dodaj odlany wcześniej sok.
Napełniaj słoiki i pasteryzuj w kąpieli wodnej przez 10 minut od zagotowania wody w kociołku. Gorące słoiki ostrożnie wyjmij na deskę i przykryj ręcznikiem lub kocykiem, by stygły powoli. Ja używam takiego chwytaka do gorących szkieł – jest naprawdę bardzo praktyczny!
No i to by było na tyle – ogórki po cygańsku w słoikach gotowe. Na pewno zrobię jeszcze przynajmniej jedną porcję, bo te, które są – nie wystarczą na długo. Są naprawdę bardzo delikatne i nie kwaśne.
Jeśli lubisz przetwory o bardziej intensywnym octowym posmaku – dodaj więcej octu albo nawet użyj 10-procentowego octu spirytusowego. Tyle, że zalewę z octem spirytusowym trzeba będzie zagotować i wystudzić przed dodaniem do sałatki.