Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po kołobrzesku są wyjątkowo chrupiące, z wyraźnym, lekko słonym smakiem. Nie wymagają dosalania – całą robotę robi naturalna solanka źródłowa prosto z Kołobrzegu. To woda bogata w sód, magnez, wapń i mikroelementy. Możesz ją pobrać samodzielnie z ogólnodostępnego źródła, które znajduje się na Wyspie Solnej.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1927
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3876
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3680
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 476
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1927
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3876
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3680
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 476
Składniki
Ogórki dokładnie umyj w zimnej wodzie, odetnij końcówki z obu stron. Przełóż do miski z zimną wodą i pozostaw na ok. 2 godziny, żeby były bardziej jędrne.
Na dnie każdego wyparzonego słoika połóż kawałek liścia chrzanu (opcjonalnie). Układaj ciasno ogórki pionowo. Dodaj po kilka kawałków czosnku, trochę koperku, kawałek chrzanu i wsyp po ½ łyżeczki gorczycy.
Zalej ogórki zimną solanką z Kołobrzegu, tak aby całkowicie były przykryte. Na wierzchu możesz położyć liść chrzanu, aby lepiej utrzymać ogórki pod powierzchnią zalewy.
Zakręć słoiki (nie za mocno) lub przykryj pokrywkami i odstaw w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, aby rozpoczęła się fermentacja.
Następnie przenieś do chłodniejszego miejsca (piwnicy lub lodówki).