Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po kołobrzesku są wyjątkowo chrupiące, z wyraźnym, lekko słonym smakiem. Nie wymagają dosalania – całą robotę robi naturalna solanka źródłowa prosto z Kołobrzegu. To woda bogata w sód, magnez, wapń i mikroelementy. Możesz ją pobrać samodzielnie z ogólnodostępnego źródła, które znajduje się na Wyspie Solnej.
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 500
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2284
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1025
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 500
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2284
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1025
Składniki
Ogórki dokładnie umyj w zimnej wodzie, odetnij końcówki z obu stron. Przełóż do miski z zimną wodą i pozostaw na ok. 2 godziny, żeby były bardziej jędrne.
Na dnie każdego wyparzonego słoika połóż kawałek liścia chrzanu (opcjonalnie). Układaj ciasno ogórki pionowo. Dodaj po kilka kawałków czosnku, trochę koperku, kawałek chrzanu i wsyp po ½ łyżeczki gorczycy.
Zalej ogórki zimną solanką z Kołobrzegu, tak aby całkowicie były przykryte. Na wierzchu możesz położyć liść chrzanu, aby lepiej utrzymać ogórki pod powierzchnią zalewy.
Zakręć słoiki (nie za mocno) lub przykryj pokrywkami i odstaw w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, aby rozpoczęła się fermentacja.
Następnie przenieś do chłodniejszego miejsca (piwnicy lub lodówki).