Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po kołobrzesku są wyjątkowo chrupiące, z wyraźnym, lekko słonym smakiem. Nie wymagają dosalania – całą robotę robi naturalna solanka źródłowa prosto z Kołobrzegu. To woda bogata w sód, magnez, wapń i mikroelementy. Możesz ją pobrać samodzielnie z ogólnodostępnego źródła, które znajduje się na Wyspie Solnej.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112982
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 331
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 674
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 537
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112982
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 331
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 674
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 537
Składniki
Ogórki dokładnie umyj w zimnej wodzie, odetnij końcówki z obu stron. Przełóż do miski z zimną wodą i pozostaw na ok. 2 godziny, żeby były bardziej jędrne.
Na dnie każdego wyparzonego słoika połóż kawałek liścia chrzanu (opcjonalnie). Układaj ciasno ogórki pionowo. Dodaj po kilka kawałków czosnku, trochę koperku, kawałek chrzanu i wsyp po ½ łyżeczki gorczycy.
Zalej ogórki zimną solanką z Kołobrzegu, tak aby całkowicie były przykryte. Na wierzchu możesz położyć liść chrzanu, aby lepiej utrzymać ogórki pod powierzchnią zalewy.
Zakręć słoiki (nie za mocno) lub przykryj pokrywkami i odstaw w temperaturze pokojowej na 2-3 dni, aby rozpoczęła się fermentacja.
Następnie przenieś do chłodniejszego miejsca (piwnicy lub lodówki).