Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszonki są w kuchni polskiej znane i uwielbiane. Mają jednak także swoje orientalne odpowiedniki, którymi coraz chętniej urozmaicamy codzienny jadłospis. Popularnością cieszy kimchi – danie wywodzące się z kuchni koreańskiej, najczęściej kojarzone z kapustą pekińską. Równie dobrze jednak można przygotować je z rzepy czy ogórków. Najważniejszym składnikiem, dzięki któremu ogórki po koreańsku zyskają oryginalny smak, jest gochugaru czyli rodzaj ostrej papryki, ususzonej i zmielonej. Ostatecznie możesz zastąpić ją papryką chili w płatkach.
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 18
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 18
Składniki
Ogórki pokrój w pięciocentymetrowe kawałki. Następnie przekrój je wzdłuż na pół, natrzyj solą i pozostaw na kwadrans.
Cebulę pokrój w piórka, szczypiorek posiekaj. Ząbki czosnku obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Przygotuj marynatę z octu ryżowego, syropu z agawy, sosu sojowego i oleju. Dodaj do niej czosnek i suszoną paprykę gochugaru. Połącz wymienione składniki z osoloną do smaku wodą.
Ogórki opłucz z soli i umieść w dużym słoju, przekładając je cebulą ze szczypiorkiem. Zalej marynatą, zakręć słoik. Trzymaj go przez dobę w temperaturze pokojowej, a następnie przenieś do lodówki.
Ogórki nadają się do spożycia od razu, ale warto spróbować ich po dobie, a także po 2-3 dniach. Ich oryginalny smak z czasem nabiera głębi.